Bencze Marta-Iozefina este o persoană cu dizabilităţi, trainer, speaker motivaţional,vice‑preşedinta Asociaţiei Atelierul de Idei, din Galaţi. Deşi se deplasează, de 25 de ani, într-un scaun rulant şi-a constituit o carieră solidă iar din 2013 a ajuns să reprezinte România în cadrul DPI (Disabled People International) o organizaţie mondială non-guvernamentală care, încă din 1981, se luptă pentru drepturile persoanelor cu nevoi speciale.

Biografia Martei este o demonstraţie clară a faptului că prin puterea inteligenţei şi menţinerea voinţei la cote maxime poţi obţine aproape tot ce îţi doreşti.

Spre exemplu, în 2011, a finalizat un proiect editorial de excepţie: „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria”. Este vorba despre o carte motivaţională în care sunt prezentate vieţile unor persoane cu dizabilităţi, care s-au remarcat prin realizări deosebite obţinute în domeniul literaturii, muzicii, ştiinţei, politicii etc.

Proiectul editorial a condus la organizarea unor seminarii pe această temă susţinute, din 2012 până în prezent, în şcoli şi licee prin proiectul „Şcoala Ideilor Altfel” al Asociaţiei „Atelierul de Idei”, aflat la cea de a treia ediţie.

Din anul 2015 este vice-preşedinta Asociaţiei „Atelierul de Idei” din Galaţi. În perioada imediat următoare, în lunile august-decembrie 2015, a contribuit la coordonarea şi implementarea proiectului „Give Power to Empower” adresat voluntarilor asociaţiei, din postura de trainer.

Cel mai recent proiect pe care l-a iniţiat : „Speaking Voluntary Club” se adresează voluntarilor asociaţiei care vor să îşi însuşească ori să îşi perfecţioneze tehnica vorbitului în public.

Anul 2016 a debutat cu semne bune pentru Bencze Marta-Iozefina. De curând a obţinut carnetul de conducere, în plus, şi-a lansat un blog personal (http://martabencze.ro/), unde, pe lângă articolele de factură motivaţională, oferă, celor interesaţi, detalii legate de experienţa sa legată de mişcarea pentru susţinerea drepturilor oamenilor, a experienţei sale din domeniul voluntariatului, managementului de proiect şi a vorbitului în public.

Liliana Moldovan : – Primăvara este, prin excelenţă, anotimpul feminităţii şi al renaşterii universale. Aflându-ne luna martie aş vrea să ştiu cum resimţiţi „mitul femeii la 40 de ani”, în situaţia în care s-a dovedit că, în marea lor majoritate, femeile ajunse în pragul acestei vârste trăiesc o a doua tinereţe şi se simt mult mai împlinite pe plan personal şi profesional.

Marta-Iozefina Bencze (M.-I. B.) : – Carl Gustav Jung spunea: „Viaţa începe la 40 de ani, până atunci faci doar cercetare”.

Până la 40 de ani am studiat, muncit şi perseverat în diverse domenii, am experimentat, am iubit, meditat, mi-am depăşit limitele, am dăruit voluntar cu generozitate cam tot ce se poate oferi, am creat, iniţiat şi coordonat proiecte.

Luna martie este cu siguranţă luna Femeii şi am provocat femeile din Galaţi de a sărbători împreună feminitatea, naturaleţea, frumuseţea interioară şi exterioară la primul seminar motivaţional „Ea, FEMEIA!”.

Le aştept să petrecem împreună două ore în care am să le împărtăşesc experienţele ce mi-au schimbat viaţa, modul de a gândi şi de a acţiona constructiv pentru a-mi atinge fiecare vis cu forţele proprii.

De asemenea vom descoperi împreună acţiuni care să ne stimuleze încrederea în noi, ne vom bucura de realizările noastre şi ne vom încărca cu energie pozitivă.

Seminarul motivaţional „Ea, FEMEIA!”, va avea loc pe 27 martie 2016, ora 16.00, la Ethos Cafe&Dolce (Casa Serfioti, Strada Domnească, nr. 52).

Consider că o femeie indiferent de vârstă are frumuseţea interioară şi exterioară specifică vârstei pe care trebuie să şi-o asume şi să o trăiască. Împlinirea profesională şi personală sunt două paliere pe care orice persoană doreşte să le atingă, bineînţeles că doar noi alegem priorităţile şi ni le asumăm.

L.M. : – Credeţi că practicarea sportului a contribuit la consolidarea încrederii în sine şi la adoptarea unei atitudini de învingător în ciuda problemelor grave de sănătate cu care v-aţi confruntat?

M.-I. B. : – Sportul este una dintre cele mai mari pasiuni ale mele şi când eram validă am practicat sport: handbal, atletism, fotbal.

În România, serviciile sociale şi programele de susţinere, în general şi cele pentru utilizatorii de fotolii rulante, în particular, sunt prea puţin dezvoltate sau chiar inexistente. Procesul de reintegrare socială a utilizatorilor de scaune rulante este o imensă responsabilitate, având în vedere lipsa aproape totală a unei infrastructuri accesibile şi a serviciilor specializate, atitudinea publică predominant ostilă sau prea puţinele oportunităţi pentru o viaţă activă şi independentă.

(……)

Imediat după revoluţia din 1989 când în România nu se cunoştea mai nimic despre problematica persoanelor cu dizabilităţi, sportul a reprezentat foarte mulţi ani singura formă de incluziune socială pentru acest grup ţintă. Deşi, competiţiile sportive naţionale şi locale se desfăşurau în condiţi extrem de grele, deoarece accesibilitatea mediului fizic era inexistentă iar mentalitatea şi atitudinea oamenilor nu venea deloc să sprijine această mişcare, persoanele cu dizabilităţi participau în număr foarte mare deoarece erau avizi de socializare, schimb de informaţie, etc.

Sportul a reprezenta foarte mulţi ani singura formă viabilă de incluziune socială, de promovare a persoanelor cu dizabilităţi deoarece prima lege care promovează şi apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi a apărut în 2006 (Legea 448/2006, legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap).

Chiar şi astăzi datorită rezultatelor obţinute de sportivi paralimpici sportul reprezintă domeniul cu cea mai mare reprezentativitate la nivel internaţional.

Timp de 10 ani am practicat sport de performanţă adaptat (tenis de masă, baschet în scaun rulant, atletism 100m viteză şi 800m rezistenţă în scaun rulant, aruncarea suliţei, aruncarea greutăţii, powerlifting, popice). Şi am obţinut rezultate remarcabile :

– Multiplă campionă şi vicecampioană naţională la disciplinele: tenis de masă, atletism (100m, 200m, 800m scaun rulant), powerlifting, tir.

– 2012, Locul I, Crosul Olimpic organizat de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Academia Olimpică Română.

– 2012, Locul III la categoria „Sportivul anului 2012” oferit de Asociaţia Judeţeană a Sportului Persoanelor cu Handicap Constanţa.

Sportul înseamnă disciplină, determinare, seriozitate şi consider că acestea sunt unele din cele mai importante calităţi ale unui lider.

L.M. : – Practicarea sportului de performanţă de către o persoană cu dizabilităţi poate părea, pentru mulţi dintre noi, un lucru neobişnuit, chiar imposibil. La ce vârstă aţi descoperit lumea sportului şi cine v-a îndrumat în cariera sportivă?

M.-I. B. : – Am descoperit lumea sportului adaptat la 19 ani şi m-a îndrumat o persoană dependentă de scaun rulant care făcea parte dintr-un club sportiv destinat persoanelor cu dizabilităţi fizice.

Nu consider că am avut o carieră sportivă deoarece preocupările mele principale constau la acea vreme în studiu şi dezvoltare personală şi profesională. Dar recunosc că sportul a reprezentat cea mai facilă formă de incluziune socială, mai ales în anii 90. Fiind o persoană determinată, serioasă şi cu un principiu de bază, pe care îl respect şi acum, „un om pregătit este mai greu de învins”, valabil în orice domeniu, am reuşit să am rezultate notabile la momentul respectiv în acest domeniu.

L.M. : – Care credeţi că a fost cel mai important punct al carierei dumneavoastră de până acum? Ce impact a avut acest moment asupra evoluţiei dumneavoastră ulterioare?

M.-I. B. : – Nu există momente importante ci doar momente, timpul ne arată dacă am învăţat ce trebuia ca să putem realiza lucruri mai bune, mai profesioniste. Sunt o perfecţionistă, aşadar iau totul în serios, mă implic 100%, muncesc foarte mult, respect şi iubesc oameni şi las viaţa să mă surprindă……..altfel nu ar avea nici un farmec.

Experienţele profesionale şi personale îmi demonstrează zilnic că sunt mai bună în tot ceea ce fac, dar nu am uitat de sacrificiile făcute, de oameni care au plecat din viaţa mea, de uşile închise, de ferestrele deschise şi cel mai important nu am uitat să fiu mereu EU.

L.M. : – În 2011 aţi publicat o carte motivaţională, „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria. Ce impact a avut acest proiect editorial? Cui se adresează el?

M.-I. B. : – Cartea „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria” – pune în lumină performanţele şi rezultatele remarcabile ale persoanelor cu handicap, alături de biografiile a 100 de personalităţi care au influenţat istoria la nivel global.

În anul 2011 am publicat prima mea carte motivaţională „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria”. În carte sunt prezentate 100 de personalităţi cu handicap din întreaga lume care, de-a lungul istoriei, au reuşit să schimbe atitudinea şi mentalitatea societăţii prin descoperirile în domeniul ştiinţific, prin realizările extraodinare în pictură, muzică, film, literatură, sport, politică etc.

Consider că orice om are nevoie să fie motivat pentru a putea avea rezultate excepţionale. Astfel am reuşit, prin relatarea poveştilor de viaţă a unor mari personalităţi cu handicap din lumea întreagă, să prezint modele pozitive atât de necesare pentru persoanele cu handicap, cât şi pentru cele valide.

Studiind materialele necesare realizării acestei cărţi am aflat că fiecare persoană găseşte de unul singur abilitatea de a comunica, chiar dacă cei din jur nu cred că acest lucru este posibil, abilitatea de a alerga, chiar dacă modul de deplasare este diferit, abilitatea de a iubi, chiar şi atunci când ceilalţii uită să te iubească, abilitatea de a zâmbi, chiar şi atunci când toţi îţi plâng de milă, dar cea mai importantă dintre ele este abilitatea de a te „ridica” atunci când toţi cred că nu vei reuşi. Doar TU eşti cel care decizi cum şi în ce fel îţi trăieşti viaţa, cât de mult timp acorzi lucrurilor cu adevărat importante, care este rolul tău pe Pamânt şi ce vei lăsa în urma ta.

În fiecare zi, când mă trezesc, îmi spun că atâta timp cât soarele este pe cer iar mintea îmi este limpede, am datoria faţă de mine în primul rând să TRĂIESC fiecare secundă, să realizez tot ceea ce îmi propun, să iubesc, să învăţ, să ajut şi, cel mai important, să fiu un OM egal cu toţi ceilalţi, dar unic în felul meu.

Din 2012 susţin în cadrul instituţiilor de învăţământ din Galaţi seminarul motivaţional „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria”. Seminarul are ca scop prezentarea cărţii „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria” dar lansează şi o provocare elevilor pentru a-şi schimba viaţa prin valorificarea potenţialului individual oferind fiecăruia o experienţă unică.

În subsidiar, donez un exemplar al cărţii şcolii/colegiului/liceeului, pentru ca elevii să poată intra în posesia informaţiei prezentate în cadrul seminarului.

Seminarul motivaţional „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria” îl derulez în cadrul proiectului „Şcoala Ideilor Altfel” derulat de Asociaţia „Atelierul de Idei”, ajuns anul acesta la cea de a treia ediţie.

E important de reţinut că site-ul www.martabencze.ro oferă posibilitatea descărcării în format electronic a cărţii motivaţionale „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria”.

L.M. : – Dintre proiectele pe care le-aţi iniţiat, coordonat şi implementat, în calitate de manager de proiect, trainer sau speaker motivaţional, care vă este cel mai drag sau care a avut o rezonanţă mai mare spaţiul comunitar?

M.-I. B. : – Toate proiectele îmi sunt dragi pentru că lucrez cu şi pentru oameni, iar pentru mine toţi contează. Proiectele mi-au adus experienţe noi, provocări, oameni, fericire, lacrimi ………….VIAŢĂ.

Primavăra, spre exemplu, a venit pentru mine cu demararea unui proiect drag sufletului meu, lansarea site-ului şi blogului personal. Un site de bun simţ, inspiraţional, plin de informaţii utile, păreri pertinente, exclusiv cu articole de calitate adresate în primul rând tinerilor dar şi opinii personale despre subiecte de actualitate.

Scopul principal al acestui proiect de suflet este de a ajuta tinerii să-şi atingă potenţialul de care dispun, iar prin serviciile oferite acestora să putem realiza împreună tranziţia de la învăţare la gândire şi eventual, creaţie.

Site-ul prezintă şi cele trei tipuri de servicii pe care le ofer, pentru că DA , de anul acesta sunt antreprenor, susţin seminarii motivaţionale, sunt life coaching, şi ofer consultanţă ONG.

De asemenea, site-ul oferă posibilitatea descărcării în format electronic a cărţii motivaţionale „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria”.

Apariţia în numărul din februarie în revista “Avantaje” mi-a adus promovare şi apreciere şi am realizat că am atâtea de oferit aşadar, m-am pus la treabă.

În februarie am lansat primul club de vorbit în public destinat voluntarilor – Speaking Voluntary Club – în cadrul Asociaţiei „Atelierul de Idei”, unde sunt şi vicepreşedintele asociaţiei.

Speaking Voluntary Club îşi propune să formeze vorbitori în public şi să trateze glosofobia prin exersarea vorbitului în public. După 7 luni de exersat vorbitul în public, membrii clubului vor susţine examenul final printr-o conferinţă motivaţională dedicată tinerilor şi voluntarilor.

Speaking Voluntary Club este singurul club de vorbit în public din România dedicat voluntarilor.

Pe 27 martie 2016, ora 16.00, la Ethos Cafe&Dolce (Casa Serfioti, Strada Domnească, nr. 52, Galaţi) organizez primul meu seminar motivaţional „Ea, FEMEIA!”.

Pe lista realizărilor poate fi înscris şi faptul că am apărut, într-un articol (pag. 38) din nr. 100 al Revistei „Explore”.

L.M. : – Se spune că fiecare om vine pe lume cu un scop şi are o misiune de îndeplinit. Care credeţi că este „misiunea” dumneavoastră, d-nă Marta-Iozefina Bencze?

M.-I. B. : – Misiunea mea este de a-mi păstra casa sufletului meu curată, de a trăi intens, frumos şi o viaţă într-o mie de vieţi.

L.M. : – În încheierea interviului adresaţi, vă rog, un mesaj româncelor din Nürnberg şi Germania.

M.-I. B. : În fiecare zi investesc în dezvoltarea mea personală deoarece numai în acest mod voi reuşi să fac un colţ de lume mai bun şi mai frumos. Ştiu că poate părea utopic sau un vis, dar e VISUL MEU.

Investiţi zilnic în voi, femei minunate pentru că doar în acest fel veţi fi mame mai bune, soţii mai virtuoase, profesioniste în domeniile în care doriţi să perseveraţi dar indiferent de cât de puternice sunteţi nu vă pierdeţi feminitatea, naturaleţea şi delicateţea.

Iubiţi ceea ce sunteţi şi asumaţi-vă tot ce faceţi!

L.M. : -Mulţumesc pentru interviu!

 

Mulțumesc doamnei Liliana Moldovan (Redactor şef : ziarul „Vocea Ta”) pentru interviu și pentru implicarea dumneaei în promovarea persoanelor cu dizabilități care au rezultate remarcabile.