În perioada Școala Altfel, 18-22 aprilie 2016, Asociația Atelierul de Idei din Galați desfășoară cel mai amplu proiect de educație nonformală pus la dispoziția instituțiilor de învățământ gălățene. Proiectul „Școala Ideilor Altfel” se află deja la a treia ediție și vizează domenii precum domeniul artistic; jurnalism; educație pentru sănătate și stil de viață sănătos; dezvoltare personală; educație nonformală; educație ecologică și protecția mediului; abilități de viață; consiliere și orientare; drepturile omului; voluntariat etc.

Proiectul a luat naștere în anul 2014, partenerul principal fiind Școala Gimnazială „Sfinții Împărați” Galați, alături de care am dezvoltat, de-a lungul timpului, numeroase alte proiecte. Dacă în primul an organizam doar trei activități de educație nonformală, la a treia ediție am ajuns să atingem aproximativ 50 de activități derulate pe parcursul celor cinci zile din perioada Școala Altfel.

Sunt implicați în desfășurarea proiectului specialiști din domenii diferite: jurnaliști, medici, psihologi, profesori, specialiști din domeniul protecției mediului sau specialiști în operațiuni de salvare, asigurarea primului ajutor și intervenții în dezastre și calamități. Nu uităm să-I amintim pe cei 50 de voluntari ai asociației care sunt implicați în organizarea și desfășurarea în bune condiții a proiectului.

În aceeași perioadă, organizăm în Galați două evenimente majore. Primul este o dezbatere: „Educația din România, încotro?” ce se va desfășura pe data de 20 aprilie, la Colegiul Național Vasile Alecsandri din Galați, începând cu ora 12:00. La această dezbatere vor participa, pe de-o parte, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Galați, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Casa Corpului Didactic Galați, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Galați, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forțelor de Muncă Galați, Agenția Județeană pentru Sport și Tineret Galați, AIESEC Galați, Consiliul Județean al Elevilor Galați și, pe de altă parte, liceeni gălățeni. Subiectele ce se vor aborda în cadrul dezbaterii sunt propuse atât de specialiștii invitați, cât și de liceeni.

AFIS

Al doilea mare eveniment este Cursul despre transparența instituțiilor și autorităților publice locale și centrale. Acesta se va desfășura, în pateneriat cu Casa Corpului Didactic, în perioada 18-22 aprilie 2016, zilnic, în intervalul orar 14:00-18:00. Cursul este susținut de jurnalistul Cristian Franț, membru al Alianței pentru o Românie Curată.

afis

Ce ne propunem prin acest curs este să conștientizăm oamenii de rând că trebuie să învețe cum să-și exercite drepturile democratice, cum să poarte un dialogul cu Decidentul, chiar doar printr-o solicitare de informații, acesta fiind un bun exercițiu democratic care micșorează „distanța” de la Cetățean la Decident, fapt ce va conduce la responsabilizarea în timp a instituțiile și autorităților publice privind transparența și dialogul cu societatea civilă. Acest curs vine în contextul demersurilor Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic de a „stimula toate autoritățile publice centrale și locale, nu numai să se conformeze legii, ci să adopte un comportament realmente deschis față de cetățeni, afișând informații relevante despre deciziile luate și bugetul executat” .

Pentru informații suplimentare, putem fi contactați la telefon 0746548464, președinte Asociația Atelierul de Idei, Anca-Elena Răducan, sau la adresa de e-mail: contact@aai-ngo.ro.

În viziunea noastră, Școala Altfel trebuie să fie o șansă în plus oferită elevilor de a avea acces la experiențe de învățare în context nonformal, care să răspundă nevoilor lor de învățare. Este exact tipul de experiență pe care Asociația Atelierul de Idei îl oferă prin proiectul Școala Ideilor Altfel. Și nu în ultimul rând, credem în valoarea implicării active prin voluntariat.