Sâmbătă, 28 mai 2016 cei de la AISEC Galați (inițial din franceză Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales, în prezent nume propriu; ce se identifică ca „cea mai mare organizație de tineri din lume, al cărei principal scop este dezvoltarea tinerilor și pregătirea lor, într-un cadru non-formal, cu ajutorul partenerilor săi din mediul economic și academic, pentru a aduce un plus de valoare comunității din care fac parte”), mi-au oferit oportunitatea de a facilita workshop-ul „Problemele tinerilor din Galați; Paralela 2016 – 2030”. De ce au ales cei de la AISEC tocmai anul 2030? Datorită celor 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

În anul 2015 ONU a enunțat 17 obiective pentru 2030. Scopul acestora este să ofere claritate asupra problemelor actuale, astfel încât să ne putem concentra pe ceea ce avem de făcut pentru a schimba lumea în bine.

Workshopul „Problemele tinerilor din Galați; Paralela 2016 – 2030” face parte din proiectul Youth Speak Forum și a fost gândit de organizatori pentru a observa părerea tinerilor despre oraşul Galați, urmărind mai multe direcţii:

Partea I „Galaţi în 2016”

Partea a II-a „Galaţi în 2030?”

Partea a III-a „Acoperirea golului dintre 2016 şi 2030?”

Youth Speak Forum își propune să creeze un mediu în care oameni din generații și din medii diferite – tinerii, pe de-o parte, lideri din mediul business sau domeniul civic, pe de altă parte – pot împărtăși idei și pot obține noi perspective asupra unor teme comune de interes.

În comparație cu alte forumuri, Youth Speak oferă spații de acțiune care urmăresc nu doar o simplă discuție despre problemele sociale. Obiectivul este de a descoperi soluții pentru problemele dezbătute. Cu alte cuvinte, scopul Forumului este să aducă în același loc tineri dornici să se implice în rezolvarea problemelor societății românești și lideri din diverse domenii ale societății astfel încât să găsim împreună soluții.

Din poziția de facilitator al workshop-ului am gândit o abordare non-formală și am oferit fiecărei „părți” (teme spre dezbatere) câte o insulă, astfel Insula Faleza, Insula Port și Insula Centru a avut câte un primar și locuitori care au suspus spre dezbatere cele trei situații expuse, iar fiecare locuitor putea fi turist pe celelalte insule expunându-și punctul de vedere. Fiind creativă și implicând activ toți participanții la workshop am aplicat metoda spațiului deschis.

Metoda spațiului deschis (Open Space Technology – OST), reprezintă o abordare pentru hosting (găzduirea de) întruniri, conferințe, evenimente corporative, simpozioane și workshop-uri , axate pe un scop sau sarcină specială, dar care încep fără o agendă formală, dincolo de scopul sau tema principală.

De ce am ales această abordare? Pentru că mi-am dorit ca toți participanții la workshop să se implice, să aibă un „rol”, să își exprime și să își suțină punctul de vedere.

La finalul workshop-ului fiecare  din „locuitorii insulelor” au reușit să prezinte aspectele identificate, precum și soluțiile găsite.

După cum ați observat în rândurile de mai sus am înlocuit cuvântul propus de organizatori „probleme” cu „situații” deoarece personal consider că, dacă vorbim de probleme, nu mai reușim să vedem clar soluțiile, deși ele sunt la îndemâna noastră. Am descoperit în aproximativ două ore că tinerii studenți deși sunt foarte capabili nu reușesc să se exprime cu „vocea exterioară” (atenție e doar un joc de cuvinte), ci doar cu cea interioară și la acest capitol noi toți cei capabili avem de pierdut deoarece dăm posibilitatea non-valorii să fie promovată zilnic.

Consider că dacă în fiecare zi un geniu alege să tacă, apar zece incapabili care vor vorbii în locul lui și astfel ne vom îndrepta într-o direcție nu tocmai potrivită . Așadar, tineri capabili și frumoși pieptul în față, umerii drepți și speak-up!