Asociația Calea spre Acces și alte ONG-uri au solicitat Guvernului României, precum și Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din cadrul Senatului să se înlocuiască sintagma de „nevăzător” cu „persoană cu handicap grav” din proiectul Noii Legi a pensiilor, întrucât este prevăzut în Constituție, în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și în convențiile internaționale că toate tipurile de handicap de aceeași gravitate au drepturi egale.
Găsiți mai multe informații despre depunerea și susținerea amendamentelor, aici:
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, 18.12.2018, un amendament la proiectul legii sistemului unitar de pensii, potrivit căruia în definiţia pensionarului a fost introdusă şi persoana încadrată în grad de handicap grav, care a realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare.
Plenul a adoptat pe articole proiectul legii sistemului unitar de pensii şi a admis amendamentul propus de UDMR, care la Comisia pentru muncă a fost iniţial adoptat şi apoi respins.
Amendamentul admis de plen, cu 215 voturi „pentru”, prevede că: „Pensionarul este persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav, care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare”.
Sunt fericită că amendamentele depuse și susținute de Asociația Calea spre Acces la Noua Lege a Pensiilor au fost acceptate de Plenul Camerei Deputaților.
Astfel în noua Lege a Pensiilor se vor regăsi 2 articole importante:
Primul amendament: „art. 3 ș) pensionar – persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare”.
Al doilea amendament, prevede că: persoanele cu handicap grav beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat cel puțin 1/3 din stagiul complet de cotizare, adică 11,8 ani.
Mulțumesc în primul rând, colegului meu Mihai Lungu, președintele Asociației Calea spre Acces, ONG-urilor care au susținut și depus aceste amendamente, Grupurilor parlamentare de la Camera Deputaților:
Grupul UDMR , în special d-lui dep. Kelemen Hunor și dnei dep. Csép Éva Andrea;
Grupul PNL, în special d-lui dep. Dan Vîlceanu;
Grupul USR, în special d-lui dep. Gabriel Seidler;
Grupul Pro România.
Votul final asupra acestui proiect a fost dat astăzi la ora 12,45 cu 193 de voturi PENTRU, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Sunt fericită că împreună am reușit să corijăm pe ultima sută de metri unele inechități privind persoanele cu dizabilități.
Victoria de astăzi este a noastră! A celor care credem că se poate, doar cu muncă, seriozitate și perseverență.
Vă mulțumesc!
P.S. Revin cu forma finală a legii.
Sursa fotografiei: http://www.adainfo.org/content/scrapbook