În luna decembrie am scris în Revista Famost despre un model de viață, pe care pentru a-l descoperi trebuie să descărcați gratuit ediția de decembrie a revistei (pg. 66-67).
„Bucura-te de lucrurile marunte. Intr-o buna zi s-ar putea sa privesti inapoi si sa descoperi ca erau cele mai importante lucruri”. Robert Brault
Nicholas James Vujicic (n. 4 decembrie 1982) este predicator si vorbitor motivational – nascut cu Tetra-amelia, o afectiune rara, caracterizata prin absenta tuturor celor patru membre. I-a fost greu ca si copil, dar in cele din urma si-a acceptat handicapul si la 17 ani a infiintat propria sa organizatie non-profit, numita „Viata fara membre” („Life without limbs). Motto-ul sau este: „Fara maini, fara picioare, fara griji.”
Este orator motivational profesionist de la 23 de ani, a vorbit in fata a peste un milion de oameni de pe tot globul, pe care a vrut sa-i convinga ca, prin vointa si determinare, orice necaz poate fi depassit si ca nicio provocare nu este de neinvins. Iar exemplul personal arata ca ceea ce spune nu sunt vorbe goale: Nick are propria companie de discursuri motivationale, face afaceri imobiliare, investeste pe piata de valori, iar prin intermediul propriei fundatii ajuta scoli din tarile lumii a treia si sprijina construirea de spitale si orfelinate.
1 milion de oameni au participat pana acum la conferinrele motivarionale ale lui Nick Vujicic, iar filmulete postate pe YouTube au fost urmarite de aproximativ 50 de milioane de oameni.
Copilaria i-a fost marcata de rautatile colegilor, de neputinta de a-si face prieteni si de ignoranta oamenilor din jur, care i se adresau mereu ca unui copil retardat. La 10 ani, Nick a decis ca nu-si mai suporta viata si a incercat sa se sinucida, dupa ce isi facuse o lista cu toate lucrurile pe care nu le va putea face in viata si de care nu se va putea bucura vreodata, din cauza handicapului sau.
„Ma gandeam ca nu m-as putea insura. Cine ar vrea un sot fara maini si fara picioare? Si chiar daca m-as insura, cum mi-as tine de mana sotia? Cum as dansa cu mireasa mea in seara nuntii?”, isi povesteste Nick momentul de cumpana.
Nick Vujicic a urmat cursurile Universitatii Griffin din Logan, Australia, de unde a obtinut o dubla specializare, in Contabilitate si Planificare financiara.
Handicapul nu l-a impiedicat sa faca sport si sa se distreze, asa ca inoata, pescuieste, face surf, calareste si joaca fotbal ori golf.
In conferintele sale, el spune: „Felul in care iti vezi viata este cheia. Lumea se uita la mine si se gandeste ca un om fara membre are potential limitat si ca nu va putea avea succesul de care se bucura altii. Serios? De ce? Doar pentru ca nu am mani si picioare nu inseamna ca nu pot face afaceri sau ca nu pot invata contabilitate”.
Succesul unui om sta in felul in care isi vede viata si viitorul, iar piedicile exista doar in mintea lui, ii mai place lui Nick Vujicic sa spuna. Tanarul isi priveste handicapul ca pe un dar de la Dumnezeu.
In 2010, la 28 de ani, a cunoscut-o pe frumoasa Kanae Miyahara. In cartea „Iubire fara limite”, amandoi povestesc despre relatia lor. In 2011, Nick si Kanae si-au anuntat logodna si s-au casatorit. In 2013, chiar a doua zi dupa ce aniversau un an de la nunta, venea pe lume primul lor copil, Kiyoshi, un baiatel perfect sanatos. In august 2015, parintii i-au daruit o surioara.
„Imi amintesc in fiecare zi ce trebuie sa lucrez la mine, ca barbat, ca sa fiu tot ceea ce imi doresc sa fiu pentru Kanae si pentru fiul nostru.” „El a schimbat totul intr-un fel atat de frumos si de haotic, in acelasi timp. Acum, principala noastra grija nu mai este doar unul pentru celalalt, cat mai ales pentru el. Pot sa spun ca nimic nu te poate pregati sa devii parinte.” „Eu si Kanae n-am crezut niciodata ca noi, ca fiinte umane, avem capacitatea de a iubi pe cineva atat de mult, precum ne iubim baietelul. Iubim o dimensiune noua si mai profunda a noastra, impreuna.”
„Daca Dumnezeu a avut un plan pentru un om orb, atunci are un plan si pentru mine. Am vazut miracole. Si chiar am o pereche de pantofi in debara. Nu poti cumpara speranta, dar poti inspira cu dragoste si sper ca reusesc sa fac acest lucru cu discursurile mele”.
Ce lectie importanta am invatat de la Nick Vujicic?
Sa ma bucur de tot ceea ce am, sa nu sa ma plang de ceea ce nu am si doar astfel am sa fiu fericita.
Tu esti fericit cu ceea ce ai?