La invitația Simonei Andrei am participat aseară, 30 martie 2016, la Conferințele despre frumos – „Interferența artelor” ce a avut loc la Muzeul de Artă Vizuală Galați.
Seara a început cu un recital de lied-uri susținut de tenorul Răzvan Săraru și pianista Andrada Ștefan, însoțit de un video experimental intitulat „Revărsarea” realizat de Simona Andrei.
Partea I a recitalului a cuprins ciclul de lied-uri „Dichterliebe” – „Dragoste de poet” de Robert Schumann pe versurile poetului Heinrich Heine.
Partea a II-a, lied-uri din creația compozitorilor Francesco Paolo Tosti și Vincenzo Bellini.
Tenorul Răzvan Săraru deși cântă pe scenele mari din țară și străinătate, fiind prezent în Cardex-ul Societății Române de Radiodifuziune cu Ciclul de lied-uri „Dichterliebe” de Robert Schumann și „7 Cântece pe versuri de Clement Marot” de George Enescu, a transmis cu o emoție de nedescris sublimul, frumosul și dragostea pentru oameni.
Andrada Ștefan este o pianistă desăvârșită în primul rând datorită delicateții și naturaleții de care dă dovadă, precum și de atenției deosebite pe care o acordă comunicării non-verbale cu partenerul de scenă – tenorul Răzvan Săraru.
„Sub revărsarea fluviului și a primăverii, doi îndrăgostiți se așteaptă unul pe celălalt, în izolare. Inundația creează o stare de necesitate, o presiune interpretată atât fizic, cât și emoțional, iubirea este o revărsare, dar dublată de așteptare devine chinuitoare, facându-i pe cei doi fericiți și nefericiți în același timp.
Lentoarea valurilor, impozanța cu care fluviul crește și inundă malurile este contextul unei iubiri în absență. Sub apele revărsate, cei doi așteaptă, pierduți în gânduri, măcinați de dor, transformându-se, schimbând măști, pierzând și recăpătând speranța.
Există o mișcare în doi timpi: expansivitatea fluviului – dragostea care cucerește și adjudecă totul – și interioritatea emoțională – spaime, așteptare în van, iluzii, respirație care poartă privitorul între cele două planuri: fizic, exterior, real, unde există o inundație și planul intim, subiectiv, subteran, unde cele două personaje își consumă drama așteptării în izolare. Deasupra lor începe viața, primavară înflorită pe crengi aspre, amorțite.”
„Revărsarea” este un video experimental, fără linie narativă, un colaj care invită la meditație, la întoarcere către interior, către propriul miez. Langoarea cadrelor evocă încetinirea timpului, aproape lipsa scurgerii lui, către un infinit care nu poate exista decât dincolo de cea mai mică unitate de timp.
Personajele prind viață grație actrilor Nadia Manoli şi Daniel Usov. Conceptul și filmarea acestui video experimental aparțin Simonei Andrei, iar montajul este realizat de Bogdan Caramaliu, videograf.
Acesta este prezentarea video-ului experimental prezentat publicului prezent în sală, care pe mine m-a purtat la început într-o stare de confort, frumos, liniște … am simțit cum tălpile ating roua ierbii și mă învărt în cerc atingând cu mâna cerul, florile, libertatea. .. așa a fost toată copilăria mea…
Experimentul Simonei m-a supus la sensibilitate, dragoste, captivitate, izolare … toți cred că ne simțim la un moment dat captivi și luptăm cu noi pentru a ieși la lumină … eu mă simt uneori captivă în propriul corp deoarece sunt zile când mintea și inima mea pot face mai multe decât corpul meu și am un sentiment de captivitate … pe care îl transform în adaptabilitate…
Așadar, Simona ai reușit în video-ul tău să vorbești despre viața mea și cu siguranță fiecare om din sală s-a regăsit în creația ta.
Seara s-a încheiat cu o discuție deschisă între artiștii prezenți și public despre frumos și artă.
Un proverb chinezesc spune: „Dacă te gândești la anul următor – însămânțează pământul. Dacă te gândești la următorii zece ani – plantează un copac. Dacă te gândești la următorii o sută de ani – educă oamenii.”
Felicitări Danielei Vlad că alege să educe oamenii și să organizeze evenimente culturale de calitate în Galați.
Galeria foto portă semnătura Simona Andrei Photographer.
Dragostea de frumuseţe este Gust. Crearea de frumuseţe este Artă – Ralph Waldo Emerson