La începutul anului 2016, Cancelaria Primului Ministru a organizat un concurs pentru ocuparea unui post de Consilier Personal în domeniul dizabilității, în cabinetul Primului Ministru.

Anunțul despre acest concurs nu a apărut pe pagina oficială a Guvernului României și nici pe site-urile agențiilor de presă din țară, ci doar destul de  târziu pe două site-uri de știri.

Vă rog să citiți cu atenție, accesând link-ul, condițiile generale necesare în vederea participării la concurs și a ocupării funcției contractuale, precum și condițiile dorite în vederea participării la concurs și a ocupării funcției contractuale.

Deoarece activez în domeniul vizat de foarte mulți ani, am primit informația de la mai multe persoane, care m-au îndemnau să îmi depun candidatura.

Cum nu mai cred de multă vreme în „duhul apelor”, am analizat condițiile și cerințele, una dintre ele fiind:

„O scrisoare de intenție în care candidatul/a va menționa acțiunile concrete pentru rezolvarea a trei probleme identificate pe care le va propune în calitatea sa de Consilier în cabinetul Primului Ministru, raportat la un orizont de timp de 10 luni.

(Nota: acțiunile propuse vor atinge problematici din sfera dizabilității și ținând cont de urmatoarele elemente: incluziunea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii (elemente de reformă); dezinstituționalizarea și susținerea învățământului incluziv; politici publice în domeniul dizabilității (elemente de reformă).

Candidatul va prezenta cele trei acțiuni prin raportare la unul sau cele trei aspecte prezentate mai sus urmărind: identificarea și descrierea corectă a problemei, prezentarea scenariilor de rezolvare (ex. modificarea unei legi), efectul asteptat al schimbării propuse, instituțiile relevante pentru procesul de schimbare. Fiecare acțiune va fi detaliată în cel mult 500 de cuvinte.)

Vor avea prioritate la angajare persoanele cu dizabilități.”

Cum mi s-a părut această cerință? Brainstorming! Pentru necunoscători aceasta este o tehnică de creativitate în grup, menită să genereze un număr mare de idei, pentru soluționarea unei probleme.

Pe bani publici în ultimii ani s-a lucrat în „n” grupuri de lucru la o strategie națională numită «O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități» (2015-2020), postată în dezbatere pe site-ul ministerului în perioada 29.12.2014 – 07.01.2015.

Strategia nu exprimă angajamentul ferm referitor la implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ca unic document internațional (ratificat prin lege națională), hotărât să promoveze și să asigure exercitarea deplină și în condiții de egalitate a tuturor drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către toate persoanele cu dizabilități.

Le-am răspuns la această cerință astfel:

Una dintre cerințele impuse de dumneavoastră candidaților pentru acest post este ca, în scrisoarea de intenție să se menționeze acțiuni concrete pentru rezolvarea a trei probleme identificate, pe care aceștia le vor propune în calitatea lor de Consilier în cabinetul Primului Ministru, raportat la un orizont de timp de 10 luni.

Consider că, dacă aș răspunde la această cerință, nu voi face altceva decât să subliniez și să dezbat cu exemple concrete ceea ce s-a realizat până în acest moment și nu îmi doresc să vă supun atenției, folosind un limbaj instituțional și proceduri „depășite”, un material pe care cu siguranță deja l-ați parcurs pentru a vă actualiza informațiile cu privire la strategiile/propunerile legislative, etc. actuale.”

Aceasta este în principal atitudinea mea față de cerința dată, în subsidiar, nu aveam de gând să le „dăruiesc” gratis soluții, pentru că eu aleg unde fac voluntariat, iar Guvernul nu este opțiunea mea.

Persoana desemnată să se ocupe de primirea candidaturilor a fost doamna S. A. – Consilier Incluziune socială și Drepturile omului, Cancelaria Primului Ministru. Am să vă rog să urmăriți corespondența dintre mine și dumneai, pentru a-mi putea înțelege punctul de vedere, concluziile și atitudinea.

13 ianuarie 2016– Marta – Iozefina BENCZE

„Bună ziua,

Am atașat la prezentul e-mail CV-ul și scrisoarea de intenție, în vederea ocupării postului de Consilier în cabinetul Primului Ministru.

Pentru a întări și prezenta activitatea mea profesională am realizat o scurtă biografie, precum și un material, care include articole/apariții TV, ce cadrează cu activitatea desfășurată de către mine în domeniul neguvernamental.

În cadrul anunțului nu sunt prevăzute informații cu privire la programul de lucru, competențe, salarizare, nivelul de stres pe care l-ar putea atinge angajatul ce va ocupa postul de Consilier în cabinetul Primului Ministru. Astfel, îmi rezerv dreptul de a vă solicita dvs. aceste informații.

Vă rog să îmi confirmați primirea acestui e-mail, iar în cazul în care voi fi selecționată pentru a participa la următoarea etapă – interviul, am rugamintea să fiu informată din timp asupra zilei, orei și locației deoarece sunt din provincie, iar deplasarea mea trebuie planificată din timp.

Vă mulțumesc și aștept vești.”

13 ianuarie 2016– S.A.

„Bună ziua,

Vă confirmăm primirea aplicației și vă mulțumim pentru interes!

Până luni inclusiv vom reveni cu răspunsul comisiei, în cazul în care veți fi invitată la urmatoarea probă – interviul. Acesta va avea loc în săptămâna următoare.

Mult succes!”

13 ianuarie 2016 – Marta –Iozefina BENCZE

„Bună ziua,

Vă mulțumesc pentru răspuns.

În anunț era precizat că cea de a doua etapă – interviul – se va desfășura în zilele de 18 și 19 ianuarie 2015.

Din informațiile dvs. deduc că interviul poate avea loc săptămâna viitoare, dar nu neapărat în aceste zile.  Au intervenit anumite modificări?

Așa cum am precizat anterior, sunt din provincie și mi-ar fi de un real folos sa știu informația din timp.

Va mulțumesc și aștept vesti!”

14 ianuarie 2016 – S.A.

„Bună ziua,

Într-adevăr, calendarul inițial se menționează că finaliștii vor susține proba interviului în zilele de 18 și 19 ianuarie. Întrucât am primit un număr foarte mare de CV-uri, procesul de selecție este mai complicat și probabil că va dura o zi în plus.

Există, dacă vă este mai ușor, și varianta interviului via Skype. În orice caz, vă vom anunța data și ora interviului, dacă veți trece în această etapă, cel târziu luni.

Cu deosebit respect.”

19 ianuarie 2016 – Marta –Iozefina BENCZE

„Bună ziua,

Doresc să știu dacă etapa de evaluare a CV-urilor și scrisorilor de intenție s-a încheiat și indiferent de rezultat, am sa fiu anunțată de dvs.?

Vă mulțumesc și aștept vești.”

19 ianuarie 2016 –  S.A.

„Bună ziua,

Am încercat să vă contactez mai devreme în legătură cu întrebarea dumneavoastră. Da, etapa de evaluare a tuturor aplicațiilor (pentru prima etapă) s-a încheiat aseară.

Din păcate, nu ați trecut mai departe în etapa interviurilor, deși punctajul dumneavoastră v-a clasat în primii douăzeci de candidați.

Vom transmite, cu permisiunea dumneavoastră, ideile din planul de acțiune candidatului sau candidatei care va fi selectat/ă.

Cu deosebit respect.”

20 ianuarie 2016 –  S.A.

„Bună ziua,

Vă mulțumim pentru trimiterea aplicației pentru postul nou creat de Consilier Personal al Primului Ministru în domeniul dizabilității. Interesul față de acest concurs ne arată că problematica dizabilității în România are nevoie de o mult mai mare atenție și sperăm ca acesta să fie un prim pas către normalitate.

Din păcate, nu ați trecut în etapa interviului. Deși ne-am fi dorit să avem discuții cu fiecare aplicant în parte, timpul nu ne permite acest lucru. Ce vă putem promite este că viitoarea persoană aleasă va primi o bază de date cu contactele aplicanților și, cu permisiunea voastră, o listă cu ideile menționate în planurile de acțiune (dacă nu sunteți de acord menționați printr-un reply la acest e-mail).

Procesul de selecție este realizat de către o comisie independentă formată din 5 persoane (3 reprezentanți ai unor ONG-uri sau federații de ONG-uri din domeniul dizabilității, o persoană cu dizabilități dintr-o instituție publică și directoarea de resurse umane a uneia dintre cele mai mari companii din țară). Întrucât în mod normal ocuparea acestui post se face prin numire și nu prin concurs, respectăm dreptul membrilor comisiei de a nu le fi făcute publice numele.

În conformitate cu regulamentul comisiei, concursul este organizat în trei etape, respectiv:

  1. Etapa 1 – analiza dosarelor candidaţilor
  2. Etapa 2 – proba interviului
  3. Etapa 3 – analiza rezultatelor și stabilirea candidatului final.

Din cele 68 de aplicații primite, șase au fost selectate pentru proba interviului (din primii opt în ordinea punctajului, întrucât două persoane s-au retras din motive personale). Menționăm încă o dată că prioritate la angajare o vor avea persoanele cu dizabilități.

Vom continua să convingem atât ministerele cât și demnitarii de nevoia de a da mult mai multă atenție problematicii și drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Cu deosebit respect”

27 ianuarie 2016 – Marta –Iozefina BENCZE

„Bună ziua,

Vă mulțumesc pentru toate informațiile oferite în e-mail-ul anterior și aveți acordul meu de a furniza datele mele de contact persoanei care va fi desemnată în funcția de Consilier Personal al Primului Ministru în domeniul dizabilității. De asemenea, dacă va dori, va avea sprijinul meu permanent pentru evaluarea oportunităților și crearea de pârghii pentru persoanele cu dizabilități

Ați afirmat că, respectiva Comisie de evaluare a implementat un Regulament pentru fiecare etapă a concursului. Pentru dezvoltarea mea individuală și profesională doresc să știu ce punctaj am obținut, care au fost criteriile de evaluare și implicit grila de evaluare.

De asemenea, doresc să știu componența nominală a comisiei, pentru referințe ulterioare, informație presupun publică.

O altă necunoscută la acest moment pentru mine este de ce s-a optat și care a fost temeiul legal pentru numirea persoanei care a câștigat, și nu organizarea unui concurs pentru desemnarea acesteia.

Cu deschidere pentru o colaborare utilă ulterioară.”

28 ianuarie 2016 –  S.A.

(Acesta e-mail a fost trimis și către domnul V.C.N., la vremea aceea consilier de stat pe probleme de incluziune socială şi dreptul rromilor în cadrul Cabinetului Cioloş).

„Stimată doamnă Bencze,

Înainte de toate, vă mulțumim pentru deschiderea de a sprijini viitorul sau viitoarea Consilier/ă a Primului Ministru pe problematica dizabilității.

După cum spuneam în e-mailul anterior, din punct de vedere legal, acest post este ocupat prin numirea directă a Primului Ministru, fiind un post de consilier personal. Ne-am propus ca prin acest concurs să aflăm despre persoane precum dumneavoastră și a putea face o alegere informată. 4 din 6 persoane invitate la interviu locuiesc în diverse părți ale țării, persoane despre care este posibil să nu fi aflat fără organizarea acestui concurs.

În cadrul notării (care a luat în considerare planul de acțiune trimis, experiența de muncă în domeniu, implicarea directă pentru a combate discriminarea, abuzurile sau încălcările la adresa drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, etc.), în clasament ați avut locul 14 din cele 68 de CV-uri analizate.

Întrucât ne dorim să recomandăm ministerelor interesate o listă de persoane cu dizabilități, vă rog să îmi spuneți dacă ați fi interesată de ocuparea unui post în cadrul unui Minister, fără ca această întrebare să fie o propunere certă din partea noastră, alegerea rămânând desigur, la alegerea lor.

Datorită fluxului mare de lucru pe care îl avem în cabinet nu vom mai putea răspunde prompt întrebărilor pe această temă, însă vom anunța cât de repede decizia domnului Prim Ministru legată de alegerea viitorului consilier pe problematica dizabilității, cu care veți putea detalia aceste aspecte.

Cu stimă.”

După ce am primit acest ultim e-mail am considerat că inteligența și buna mea credință au fost grav subestimate și am renunțat să mai revin cu vreo întrebare, care ar fi primit cu siguranță același gen de răspuns.

Evident, nici după două luni de la numirea Consilierului Personal în domeniul dizabilității în cabinetul Primului Ministru nu am fost anunțată de nimeni cine a fost ales/aleasă. Subliniez că, nu contest în niciun fel alegerea făcută pentru că, în România sunt câteva persoane cu dizabilități capabile să ocupe acest post.

Ce am înțeles din ultimul e-mail primit?

Nu a existat o metodologie de selecție, grilă de evaluare, iar comisia de care se face vorbire rămâne un mister nedeslușit, ca multe altele … și acum mă întreb: în baza a ce am ieșit pe locul 14? Probabil am fost selectată dintr-un bol de o persoană legată la ochi cum se practică la jocurile de noroc… sau cine știe, au avut propria lor metodă ?

Toate informațiile cerute de mine erau pertinente pentru că, eu, spre deosebire de ei, auzisem de Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 (*actualizată*) privind liberul acces la informațiile de interes public (actualizată până la data de 16 octombrie 2006*).

Ca o paranteză, la începutul lunii martie Guvernul României a aprobat Memorandumul privind Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public, reîncercând astfel crearea a unui climat de încredere prin prezentarea proactivă a informațiilor relevante pentru cetățeni de către autoritățile publice.

Tot din e-mail-ul primit am înțeles că nu am fost chemată la interviu pentru că sunt o persoană publică și s-a oferit posibilitatea altor persoane mai puțin „celebre” să fie cunoscute de ei.

Sunt abonată de minim un an la o platformă destinată posturilor vacante în administrația publică din România, așadar dacă îmi doream să aplic pe un post recomandat de dna S.A. o făceam.

Am aplicat pentru postul de Consilier Personal în domeniul dizabilității în cabinetul Primului Ministru pentru a-mi confirma mie că lucrurile în România nu se vor schimba prea curând.

Organizăm în continuare concursuri, fără a ne chinui să o facem „ca la carte”, implementând măcar o metodologie de selecție. Avem angajați în funcții de conducere oameni care, dacă primesc întrebări pertinente, iau totul la modul personal și trimit răspunsuri pline de frustrări şi de dezacorduri.

Nu mi-am dorit nicio clipă să ocup acest post din trei motive:

  1. nu vreau să mă mut din orașul natal;
  2. salariul era nemotivant și
  3. știam că, din această poziţie voi fi nevoită să fac prea multe compromisuri.

De ce am ales să fac acest subiect public?

Doar pentru a demonstra tuturor care au ochi să vadă și urechi să audă că  NU toți oamenii din această țară (cu sau fără dizabilități) sunt proști.

Așadar, dragă Guvernule, iartă-mă că nu cred în „schimbarea” și „tehnocraţia” despre care DOAR aud de câteva luni încoace.

Am ales să trăiesc în România și să ajut oamenii de aici cu ceea ce am şi cu tot ce pot. Şi să rămân un om VERTICAL.

Voie bună, românii mei!