Anul 2016 a debutat cu semne bune, am obținut carnetul de conducere, în plus, în luna martie am lansat un blog personal (http://martabencze.ro/), unde, pe lângă articole motivaționale, ofer, celor interesați, detalii legate de experiența mea din domeniul voluntariatului, managementului de proiect și a vorbitului în public.
În februarie 2016 am lansat SPEAKING VOLUNTARY CLUB – un club de vorbit în public dedicat voluntarilor Asociației „Atelierul de Idei”, singurul de acest gen din România.
Proiectul își propune însușirea de către participanți a abilităților necesare pentru o prezentare remarcabilă și a atitudinii specifice unui discurs convingător și de succes.
Îmi doresc sa dezvolt acest club de vorbit în public destinat voluntarilor, care de regulă sunt tineri și au nevoie să învețe să stea pe propriile picioare, și să își susțină pertinent și convingător opiniile.
Primăvara lui 2016 a adus deasemenea și lansarea seminarului motivațional „Ea, FEMEIA!”, dedicat femeilor, cărora eu le împărtășesc experiențele ce mi-au schimbat viața, modul de a gândi și de a acționa constructiv, pentru a-mi atinge fiecare vis cu forțele proprii.
Sunt singura femeie cu dizabilități fizice din România, care din postura de speaker motivațional a creat un concept unic, prin care oferă motivație și inspirație femeilor.
Dupa multă muncă, perseverență și dăruire am realizat ca a fi speaker motivațional nu este o alegere, ci o menire care mă împlinește.
În septembrie am spus „DA” provocării de a fi mentor de viață în primul program social de mentorat din Republica Moldova. Consider că un astfel de program este necesar și în România, iar modelele de bună practică ar putea fi preluate cu succes din Basarabia, trebuie doar să ne „dorim”!
Programul este dedicat fetelor care au între 16 şi 23 de ani – fete cu nevoi speciale şi din familii social-vulnerabile, fete de etnie Roma și Găgăuză, reprezentante ale comunităţii LGBT, fete a căror părinți sunt plecați peste hotare.
DARE 2 Change este programul care îndrăznit să pună semnul de egalitate între tinere, să șteargă granițele dintre „noi” și „voi”, să scoată la lumină personalitatea, potențialul și visele fiecărei participante. Orice succes al lor e o motivație în plus pentru noi de a ne continua drumul.
„DARE este un program ce pune accent pe personalitate şi feminitate, lucruri ce pot ajuta orice femeie din grupul vulnerabil să fie încrezută în sine, să-şi valorifice potenţialul, să nu se teamă de anumite etichete, de ce o să zică alţii, adică să îndrăznească să schimbe ceva în jurul său, începând cu schimbarea în viaţa proprie. La DARE avem exemple foarte bune şi pozitive de mentee la care viaţa s-a schimbat cu 180 de grade, care sunt puternice şi au destulă energie pentru a schimba ceva în comunitate. Prin intermediul DARE, femeile află despre drepturile lor, li se insuflă încrederea şi li se arată că ele, de fapt, au un potenţial enorm pe care îl pot folosi şi despre care nu au ştiut până acum”, a spus Xenia Siminciuc, ofițer de comunicare în Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului şi mentoră în cadrul programului DARE2Change.
După trei luni de training-uri şi discuţii de suflet cu mentorele lor, participantele DARE2Change sunt de nerecunoscut – mai încrezătoare în forţele proprii, mai optimiste şi gata să-şi realizeze propriile proiecte.
De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, pe 10 decembrie 2016, primul program social de mentorat DARE2Change a organizat un eveniment special ce a marcat sfârşitul ediţiei din acest an şi premierea celor mai bune idei de proiecte sociale elaborate de mentee.
Cele trei câştigătoare sunt Victoria Mudreac, care a iniţiat comunitatea online Haibun.md, ce are ca scop promovarea lecturii şi crearea unei comunităţi de cititori responsabili; Iuliana Tabacari, cu ideea de a crea un centru de agrement pentru tinerii din Hânceşti şi Rodica Caimac, cu idea de incluziune socială a tinerilor cu deficienţe mentale din Orhei şi deprinderea abilităţilor de socializare. Fiecare dintre premiante a primit câte un laptop performant, oferit de către sponsorii proiectului.
Pentru contribuţia importantă a programului DARE2Change în domeniul drepturilor omului, recent, Natalia Vozian, fondatoarea DARE, a primit premiul ONU în domeniul drepturilor omului pentru activism civic.
Din luna august, am colaborat cu Revista Famost pentru care am scris un articol motivațional în rubrica stil de viață.
Prin Hotărârea nr. 143 din 24 octombrie 2016, emisă de Senatul Romaniei și publicată în Monitorul Oficial nr. 851 din 26 octombrie 2016, am fost numită Preşedinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
În conformitate cu Legea nr. 8/2016 privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Consiliul de Monitorizare este o autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, sub control parlamentar, ce are drept scop promovarea și monitorizarea implementării Convenției.
Conform art. 4 din legea nr. 8/2016, Consiliul de Monitorizare contribuie la prevenirea abuzurilor asupra persoanelor cu dizabilități instituționalizate, facilitarea accesului la justiție precum și prevenirea și documentarea deceselor suspecte.
Sunt prima femeie cu dizabilități din România care ocupă o funcție de demnitate publică, cu rang de secretar de stat.
Anul 2016 a fost un an plin de provocări, surprize, dezamăgiri, lacrimi, zâmbete …multe obstacole…în mare parte a fost un an foarte greu dar, peste care am trecut datorită familiei și prietenilor.
În anul 2017 mă voi dedica cu mult profesionalism și seriozitate atribuțiilor funcției care mi-a fost încredințată pentru următorii 4 ani, deoarece cred cu tărie ca doar prin muncă, responsabilitate și grijă față de semeni putem schimba lucrurile în bine.
Vreau ca 2017 să ne aducă tuturor sănătate și forță de muncă, empatie și bunătate, dragoste și liniște sufletească.
Mulțumesc tuturor oamenilor cu care am colaborat în 2016: Răzvan Mavrodinescu de la Imperium by M, Roxana de la Madamme Bijoux, Leonard de la Revista Famost, Anca Mirona Roșu, Simona Andrei, Alina Drăgan, Alina Fileru Dumitriu.