În data de 30 august a.c., cotidianul Newsweek, în urma unei investigații jurnalistice a publicat un articol în care prezintă declarația de interese a dlui. Florinel Butnaru, președintele Consiliului de Monitorizare, din care reiese că deține funcția de vicepreședinte al Organizației PSD Sector 4 București, temporar suspendată.

Legea nr. 8/2016 prevede la art. 3: „În vederea promovării, protecției și monitorizării implementării Convenției se înființează Consiliul de Monitorizare, autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, sub control parlamentar, cu sediul în municipiul București”. Dl. Florinel Butnaru este în continuare vicepreședinte al Organizației PSD Sector 4, deși în legea care reglementează activitatea instituției publice pe care o conduce este specificat că personalul instituției trebuie să fie independent. Informația privind apartenența la PSD apare în ultima declarație de interese publicată pe site-ul ANI, din ianuarie 2018, și prima în care și-a trecut funcția de președinte al Consiliului de Monitorizare.

În articol se precizează că domnul Florinel Butnaru câștigă lunar peste 8.000 lei. Vreau să precizez că conform listei funcțiilor publice și salariile brute aferente acestora la data de 28.02.2019, publicată pe site-ul Consiliului de Monitorizare, valoarea indemnizației președintelui Florinel Butnaru este de…16.640 lei/lunar. Ce face domnul președinte pentru persoanele cu dizabilități? NIMIC!

Domnul Gheorghe Aștileanu deține funcția de vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare  de 3 ani și 5 luni, iar în acest timp, în loc să apere drepturile persoanelor cu dizabilități instituționalizate s-a mulțumit să trăiască într-o vilă de lux, pusă la dispoziție de R.A.P.P.S, și cu o indemnizație de subsecretar de stat, la ora actuală de 14.500 lei. Domnia sa a ales să se ascundă în spatele afirmației, că „nu poate face nimic, că totul este politic”, dar fiind implicat direct în permiterea abuzurilor care au loc zilnic în instituțiile rezidențiale supuse monitorizării. Mandatul domnului Gheorghe Aștileanu se încheie în aprilie 2020, oare Consiliul Național al Dizabilității din România și implicit doamna președintă Daniela Tontsch îi va susține în continuare candidatura?

Această instituție a fost confiscată și politizată cu acordul domnului Gheorghe Aștileanu. În presă se vorbește doar despre președintele Consiliului de Monitorizare, dar consider că tot ce se întâmplă în instituție este și cu acordul tacit al vicepreședintelui. Domnia sa ar trebui să înțeleagă și să empatizeze cu persoanele cu dizabilități, el însuși fiind utilizator de scaun rulant.

 

Raportul de activitate al Consiliului, din 2018, conține rapoarte de monitorizare incomplete, cu fraze la indigo și fără nicio referire la cele 1.260 de decese ale persoanelor cu dizabilități, survenite din decembrie 2017 până în august 2018 în sistemul de protecție, potrivit datelor Centrului de Resurse Juridice.

În 2019, potrivit informațiilor publicate pe site-ul instituției, Consiliul prin inspectorii de monitorizare, precum și prin experții independenți, (ale căror nume și CV-uri sunt ținute secrete), au efectuat 27 de vizite de monitorizare.

Rapoartele sunt aproape identice, unele nedatate, iar din acestea lipsește fix vocea celor pe care Consiliul de Monitorizare îi reprezintă: persoanele cu dizabilități instituționalizate.

În 2019, instituția a primit un buget de 4,48 milioane de lei.

Consiliul de Monitorizare la ora actuală are personal și buget care să îi permită să își îndeplinească atribuțiile conform Legii nr. 8/2016. Cu toate acestea, vreau să vă prezint două cazuri care în ultimele 3 săptămâni au fost mediatizate în presa națională:

În data de 18 august 2019, un pacient al Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, a omorât, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

În data de 3 septembrie a.c, Centrul de Resurse Juridice și Asociația Tonal au făcut un apel prin care au solicitat deplasarea și intervenția de urgență a Ministrului Sănătății, doamna Sorina Pintea, a Președintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, domnul Florinel Butnaru, a Mecanismului Național de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, doamna Magda Ștefănescu, a Președintelui Consiliului Județean, domnul Gabriel Valer Zetea, a Agenției Județene pentru Prestații și Inspecție Socială Maramureș și a Directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, doamna Alina Coste Mădăraș, la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secție de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) și la Secția de psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, județul Maramureș. Mai multe informații găsiți, aici:

La CRRPH Sighetu Marmației (centrul din curtea Spitalului Municipal), s-au constatat următoarele:

  • Opt persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 m înălțime, cu ramă metalică și plexiglas transparent;
  • Trei persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe;
  • Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul;
  • Nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri;
  • Singurele informații disponibile la fața locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenție psiho-socială.

La Secția de Psihiatrie I „Bărbați” Sighetu Marmației:

  • Condiții insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanțare importantă;
  • Situații cu risc ridicat de vătămare, autovămare și agresivitate;
  • Dificultăți procedurale majore în internarea pacienților, în relația cu serviciul de ambulanță;
  • Terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice);
  • Dificultăți în gestionarea internărilor nevoluntare;
  • Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secțiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmației, cu cea mai grea cazuistică din Maramureș.

Situațiile prezentate încalcă toate tratatele internaționale pentru drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo.

Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a fost ratificată de România în anul 2010, dar şi de Uniunea Europeană în 2011, fiind primul tratat internaţional ratificat de UE.

În ambele cazuri, Consiliul de Monitorizare nu a emis niciun comunicat de presă sau un ordin prin care să se deplaseze urgent cu o echipă formată dintr-un inspector de monitorizare și 2 experți independenți. Dezinteresul total față de situațiile menționate, lipsa de reacție a conducerii actuale, lipsa transparenței decizionale sunt extrem de grave.

Un grup de organizații neguvernamentale a solicitat, în această săptămână, Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din cadrul Senatului României, care coordonează activitatea Consiliului de Monitorizare să ia măsuri cu privire la modalitatea în care acesta din urmă își îndeplinește atribuțiile, cu respectarea principiilor legalității, respectării demnității persoanelor, nediscriminării, egalității de șanse și să revoce din funcție conducerea actuală a Consiliului de Monitorizare, în speță, dl. președinte Florinel Butnaru și dl. vicepreședinte Gheorghe Aștileanu.

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din cadrul Senatului României este responsabilă pentru buna funcționare a Consilului de Monitorizare. De aceea, așteptăm măsuri concrete și urgente din partea președintelui Comisiei, domnul Dorin Valeriu Bădulescu și a domnului vicepreședinte, Ioan Narcis Chisăliță, ambii persoane cu dizabilități.

Organizațiile neguvernamentale care susțin acest demers:

Asociația „Calea spre Acces”, președinte Mihai Lungu

Asociația „Totul pentru Tine”, președinte Ghiorghi Filip

Asociația pentru Persoane cu Dizabilități Fizice „Sf. Haralambie”, președinte Ciprian Leizeriuc

Asociația „Help to Heart”, președinte Marius Stratulat

Ieri, 9 septembrie 2019, ministrul Sănătății Sorina Pintea a întreprins o vizită la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației. Condiţiile găsite la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei au făcut-o pe doamna ministru să regândească dialogul cu Comisia de Psihiatrie pentru a găsi soluţii clare.

Ministrul Sănătăţii a dat dreptate informaţiilor publicate de Asociatia Tonal si CRJ: „Am vrut să am o radiografie asupra a ceea ce s-a întâmplat cu pacienţii care au fost ţinuţi în acele condiţii pe care le-aţi văzut cu toţii, pacienţi care nu erau ai secţiilor de psihiatrie ale Spitalului Sighet. Aceste secţii au un număr de 323 de paturi pentru psihiatrie acuţi şi cronici. Reprezentanţii ONG-urilor au reclamat lipsa personalului aferent activităţilor specifice îngrijirii acestor pacienţi, activităţi improprii. Am vrut să văd cu ochii mei care este realitatea. Din păcate, au dreptate! Spaţiile sunt improprii cazării pacienţilor cu afecţiuni psihice. Din ceea ce am văzut aici la Sighet, din punctul de vedere al unui om care cunoaşte sistemul, nu putem vorbi de soluţii bune pentru pacienţi”, a arătat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Doamna ministru știe că Consiliul de Monitorizare TREBUIA să cunoască această situație și să găsească soluții pentru a remedia problemele identificate?

Sursa fotografiei: