Săptămăna trecută am primit copia hotărârii civile nr. 208/2019, pronunțată la data de 25 martie 2019, de către Tribunalul Galați – secția contencios administrativ și fiscal.

Am tot scris despre incompetența Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, despre lipsa de transparență decizională și despre parcursul acțiunii mele.

Am să atașez sentința pentru a înțelege mai bine parcursul acțiunii mele, dar cel mai important am să subliniez hotărârea instanței.

În 2018 au murit aproximativ 1.800 de persoane cu dizabilități instituționalizate și cu toate acestea nu există în cadrul Raportului de activitate al Consiliului de Monitorizare niciun deces suspect sau vreo privare abuzivă de libertate. În acest ritm, în aproximativ zece ani, toate persoanele cu dizabilități instituționalizate în prezent vor deceda. Minunatul raport care poate fi consultat aici, nu a fost nici la ora actuală publicat în Monitorul Oficial așa cum prevede Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, art. 5 alin (3) „Autoritățile publice sunt obligate să dea din oficiu publicității un raport periodic de activitate, cel puțin anual, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a II-a.”

Pentru propunerea legislativă referitoare la modificarea şi completarea Legii nr.8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Președintele României a depus în decembrie 2018 o sesizare de neconstituționalitate, iar Curtea Constituțională a acceptat obiecțiunile de necunstituționalitate prin Decizia nr. 64/23/01/2019.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a avut în data de 15 mai 2019 o întâlnire pentru dezbaterea publică a Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se dorește și modificarea Legii nr. 8/2016.

Ce face Consiliul de Monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități?

Păi, organizează întâlniri pe la Senat, face rapoarte de monitorizare după metoda „copy-paste”, între timp persoanele cu dizabilități mor în centrele rezidențiale publice sau private.

Cine susține incompetența?

Pe domnul Președinte al Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități îl susține: Președinta Federației Sindicatelor Asistenților Personali ai Persoanelor cu Handicap din România, doamna Victoria Hagianu; domnul Dumitru Zamfira, Președintele Societății Naționale Independente a Handicapaților din România.

Cine îl susține pe domnul Vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități? Nimeni alta, decât doamna Daniela Tontsch, Președinta Consiliului Național al Dizabilității din România și membră în Consiliul General al Institutului Român pentru Drepturile Omului și în Comitetul Director al acestui for.

Declarația doamnei Victoria Hagianu după ce a participat la întâlnirea organizată de Consiliul de Monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, de luna aceasta la Senatul României:

Conform Legii nr. 8/2016 privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, cu modificările ulterioare, art. 7, prevede:

Președintele și vicepreședintele Consiliului de monitorizare pot fi revocați sau eliberați din funcție numai în următoarele cazuri:

e) la propunerea motivată a celor care i-au avizat sau propus pentru a fi numiți, cu respectarea procedurii de la art. 5 alin. (2).

Așadar, aveți șansa să faceți ceva și să luați atitudine!

Eu am luat! Mie îmi pasă de situația persoanelor cu dizabilități instituționalizate!

 

Sursa fotografiei: (a se sesiza analogia).