Marți, 30 iulie 2020, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a promulgat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Pentru a urmări întregul proces legislativ (Pl-x nr. 204/2019), puteți accesa aici:
Vreau să fac doar câteva mențiuni asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acesta prevede:
- Persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obţinerea documentelor medicale şi pentru evaluările medicale şi psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului necesar evaluării complexe.
- Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic.
- Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii pe an calendaristic.
- Autoritățile administrației publice locale, precum și societățile comerciale ce dețin licență de traseu au obligația să ia următoarele măsuri specifice în vederea asigurării transportului în comun al persoanelor cu handicap: a) să achiziționeze mijloace de transport în comun adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, dotate inclusiv cu sisteme de avertizare audio și video; b) să adapteze mijloacele de transport în comun aflate în circulație, în limitele tehnice posibile, conform reglemetărilor în vigoare, pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu handicap, inclusiv în ceea ce privește dotarea acestora cu sisteme de avertizare audio și video.
- La Art. 24 alineatul (9) se stipulează că „Persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar autoturismului adaptat handicapului”.
Sintagma „autoturism adaptat handicapului” nu permite decontarea carburantului pentru persoanele cu handicap care nu pot conduce o mașină din cauza dizabilității, aici fiind incluși și copiii cu handicap.
Persoanele cu dizabilități, în speță, cele utilizatoare de scaun rulant manual sau electric, întâmpină dificultăți majore în ceea ce privește utilizarea transportului interurban, iar această modificare le-ar permite acestora să utilizeze pentru transport o mașină și carburantul să poată fi decontat. Totuși, sintagma „autoturism adaptat handicapului” produce o inechitate majoră, iar persoanele cu dizabilități care nu pot conduce o mașină adaptată (de exemplul: persoanele cu dizabilități vizuale, pe care nu îi aud să spună nimic! Sîc!), precum și copiii cu dizabilități. Important de precizat este plafonul stabilit în funcție de grad precum și faptul că: „…modalitatea de decontare şi indexarea limitelor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.”
Ce înseamnă asta? Dacă Guvernul nu dă o hotărâre prin care să stabilească modalitatea de decontare și indexarea limitelor, această modificare o să rămână doar pe hârtie. Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a fost ratificată de România în anul 2010, dar şi de Uniunea Europeană în 2011, fiind primul tratat internaţional ratificat de UE.
Articolul 19, Viaţă independentă şi integrare în comunitate din Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, prevede: „Statele părţi la prezenta convenţie recunosc dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi de a trăi în comunitate, cu şanse egale cu ale celorlalţi, şi vor lua măsuri eficiente şi adecvate pentru a se asigura că persoanele cu dizabilităţi se bucură pe deplin de acest drept şi de deplina integrare în comunitate şi participare la viaţa acesteia…”
Eu rămân sceptică și îmi propun ca acest articol să aducă un plus de informație, dar să nască și întrebări pertinente. Hai, noi să fim sănătoși!
Forma pentru promulgare, o puteți consulta mai jos:
Pentru a urmări mai ușor care sunt modificările Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, puteți să consultați în tabelul de mai jos, forma inițială și forma propusă de proiectul de lege.