La cererea multor persoane cu dizabilități care au citit în ultimele săptămâni tot ceea ce am scris legat de experiența mea la Consiliul de Monitorizare, voi publica astăzi toate documentele pe care domnul vicepreședinte Gheorghe Aștileanu le-a depus la Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități din Senat pentru candidatura la președinția Consiliului de Monitorizare din octombrie 2016. Documentele sunt publice și se pot descărca de pe site-ul senatului. Atunci și-au depus dosarul de candidatură la președinția Consiliului de Monitorizare următoarele persoane: Aștileanu Gheorghe propus de Consiliul Național al Dizabilității din România; Butnaru Florinel propus de Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România; Sandu Daniel propus de Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România; Ionescu Georgian Sorin propus de Asociația Atelierul de Idei; subsemnata propusă de Asociația Atelierul de Idei; Bălan Vișinel Costel propus de Alianța Națională pentru Boli Rare din România; Tarău Ionica propusă de Consiliul Național al Dizabilității din România; Iliescu Valentin Adrian propus de Asociația Națională a Nevăzătorilor din România și Asociația Națională a Surzilor din România; Dima Gabriela propusă de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS).

Domnii Florinel Butnaru și Valentin Adrian Iliescu și-au retras candidaturile după ce mai multe organizații neguvernamentale au protestat și au trimis scrisori și memorii Senatului denunțând tentativa de politizare a Consiliului de Monitorizare.

Domnul Aștileanu a depus o „scrisoare de intenție” adică proiectul domniei sale cu privire la Consiliul de Monitorizare, din partea … Consiliului de Monitorizare!!! Deci, să derulăm încă o dată filmul: Domnul Aștileanu, la acea dată vicepreședinte al Consiliului și unic angajat trimite Senatului României, Comisiei de drepturile omului, culte și minorități o scrisoare de intenție DIN PARTEA instituției al cărei unic angajat și vicepreședinte era, adică Consiliul de Monitorizare! În această „scrisoare de intenție” domnul vicepreședinte Aștileanu prezenta „cu respect, câteva aspecte legate de Consiliul de Monitorizare” trei, mai exact, al treilea … aspect fiind „realizările și demersurile efectuate până în prezent în calitate de vicepreședinte”.

O să mă întorc la această „scrisoare de intenție și la … aburelile pe care le conține. Acum aș vrea să fiți puțin atenți la ce scrisori de susținere a depus domnul vicepreședinte Aștileanu. Păi, să vedem! Carevasăzică, domnul Aștileanu a fost propus pentru funcția de președinte de către CNDR scrisoarea fiind semnată de doamna Daniela Tontsch și doamna Justina Radu. O recomandare vine din partea Asociației Române de Psihiatrie Medico-Legală. Ultimele două recomandări sunt o mărturie vie a faptului ca domnul Aștileanu este „ca românul, imparțial, în toate comițiile, cu toate partidele”. Prima recomandare este semnată de primarul municipiului Dej! Om politic serios, domnul primar Morar Costan îl perie pe domnul Aștileanu de toate scamele și îl propune ca președinte! Și, pentru că i s-a părut insuficient, domnul Aștileanu și-a asigurat și susținerea OFSD Dej, adică Organizația Femeilor Social Democrate. Doamnele din OFSD Dej susțin în scrisoare că „domnul Aștileanu a dat dovadă de înalte cunoștințe profesionale în acest domeniu și de o ținută morală de excepție” ….ce-ar mai fi de zis după o asemenea pledoarie?! Nimic! Poate doar faptul că Aștileanu se dă liberal dar își trage scrisori de susținere de la PSD. Așa a învățat dânsul că este în politică, cu toată lumea pentru binele și interesul național. O altă problemă ar fi legată de faptul că în legea 8/2016 la articolul 5 scrie extrem de clar că propunerile de candidatură se fac exclusiv de către „organizaţiille neguvernamentale care desfăşoară programe de apărare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi a organizaţiilor neguvernamentale care reprezintă persoanele cu dizabilităţi.” Asta nu l-a interesat foarte mult pe domnul Aștileanu.

Referitor la ce a scris domnul Aștileanu în scrisoarea sa de intenție… am să mă opresc la o singură frază, asta pentru că domnul Aștileanu tot invocă Convenția ONU dând impresia că o cunoaște! În realitate nu cred că a citit-o vreodată cap-coadă… Iată ce spune/scrie domnul vicepreședinte Aștileanu: „ca urmare, Convenția explică în mod clar că nicio decizie privind drepturile persoanelor cu handicap nu este legitimă, cu excepția cazului în care este luată de către persoanele cu handicap sau cu implicarea lor activă și semnificativă. De aici și motto-ul mișcării dizabilității – Nimic despre noi, fără noi – fiind aplicabil tuturor drepturilor Convenției.”

O frază tipică a la Aștileanu plină de incoerență și golită de sens. Cuvinte înșirate pe o sârmă în speranța că nimeni nu citește cu atenție asemenea fraze. Dacă undeva, în Convenția ONU, găsiți ce a scris domnul Aștileanu eu mănânc Convenția pe pâine, fără sare, fără piper! Nu o să găsiți, evident, pentru că niciunde nu scrie așa ceva! Numai domnul Aștileanu putea inventa asemenea inepții scoțându-le din adâncuri….