În luna august a.c. am fost discriminată de un taximetrist din București. Ca atare, fiind o militantă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități am depus plângere la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor și la Consiliul Național al Dizabilității din România.
Am vorbit despre acest subiect la: ProTV, Kanal D, Antena 1, Antena 3, RTV Galați – Brăila, Radio România Actualități , iar cei de la CNDR, Monitorul de Galați, Presa Galați-Brăila au dezbătut pe larg subiectul în presa scrisă.
Ce s-a întâmplat după toate aceste demersuri?
Autoritatea de autorizare a orașului Buftea a inițiat o dispoziție în vederea retragerii autorizației de transport și a autorizațiilor de taxi.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor mi-au trimis răspuns la petiția depusă de mine.
În prezent aștept răspuns de la Consiliul Național al Dizabilității din România, precum și de la firma de taximetrie, pe care prin intermediul avocatului meu am chemat-o la conciliere.
Între timp apare ieri, 19 septembrie 2016, în Monitorul de Galați următoarea știre:
Primăria municipiului Galaţi a anunţat recent că până pe 10 noiembrie se primesc solicitări pentru atribuirea unui număr de 18 autorizaţii taxi disponibile din totalul de 1.000 autorizaţii taxi aprobate de Consiliul local prin HCL 74 / 01.03.2016. Printre criteriile de departajare şi punctajele care se acordă autovehiculelor solicitante de licenţe de taxi se află: vechimea maşinii, existenţa aerului condiţionat, norma Euro a motorului, numărul de airbaguri, volumul portbagajului, vechimea operatorului etc. Din păcate, la condiţiile de acordare a licenţei nu se regăseşte nici un cuvânt cu privire la transportul persoanelor cu dizabilităţi, deşi există probleme în acest sens, cea mai des întâlnită fiind aceea că maşinile nu au spaţiu necesar, în portbagaj, pentru a se pune scaunul rulant (uneori portbagajul fiind ocupat de rezervorul GPL!). Problema este că legislaţia în vigoare obligă firmele de taximetrie să deţină cel puţin o maşină adaptată transportului persoanelor cu dizabilităţi, obligaţie care nu se respectă la Galaţi, unde nu există nici măcar un singur astfel de taxi.
Sunt dispusă să merg mai departe în demersul meu deoarece zilnic mi se semnalează foarte multe cazuri asemănătoare sau chiar mai grave și cred că împreună putem produce schimbarea.
În fiecare zi citesc pe diverse rețele de socializare povestiri în care sunt relatate cu lux de amănunte cazuri grave de discriminare sau de agresiune fizică sau verbală. De ce un om accepta așa ceva și nu i-a atitudine?
Cine mai susține demersul meu de a lua atitudine astăzi, până nu este prea târziu?
Vestimentație&Concept: Imperi
Bijuterii: Madamme Bijoux