La invitația d-nei profesoare Valentina Vartic, pe data de 9 aprilie 2019, am ajuns cu seminarul motivațional „Personalități cu handicap care au influențat istoria” la studenții din cadrul Departamentului Psihopedagogie Specială, a Facultății de Psihologie și Științele Educației din București.
✔️Seminarul oferă o perspectivă inspirațională asupra vieții urmărind să provoace studenții să analizeze obiectiv:
☑️cum poți depăși barierele impuse de societate și/sau de comunicare pentru a realiza obiectivele propuse?
☑️cât de importantă este unicitatea fiecăruia?
☑️care este scuza ta pentru a nu ajunge la succes?
☑️cum poți ajunge de la obiective la rezultat?
☑️cum îți poți dezvolta încrederea și curajul de a lua decizii?
Seminarul motivațional „Personalități cu handicap care au influențat istoria” este dedicat studenților, deoarece cred că dezvoltarea personală și parcursul în domeniul academic sunt aspecte vitale în asigurarea unei cariere de succes.
Din 2012 susțin în cadrul instituțiilor de învățământ din Galați și București seminarul motivațional „Personalități cu handicap care au influențat istoria”. Până în prezent peste 3000 de elevi/studenți cu vârste cuprinse între 9 – 26 ani au participat la acest seminar.
Seminarul are ca scop prezentarea cărții „Personalități cu handicap care au influențat istoria”, dar lansează și o provocare elevilor/studenților pentru a-și schimba viața prin valorificarea potențialului individual oferind fiecăruia o experiență unică.
Sunt fericită că după fiecare seminar chiar dacă sunt obosită reușesc să citesc feedback-urile tinerilor, care sunt darul lor pentru mine și realizez că mă percep exact așa cum este femeia, Marta-Iozefina, plină de energie, veselă, pozitivă, caldă și reală.
Din păcate, constat că tinerii nu au încredere în ei, se confruntă cu situații diverse și nu găsesc suport emoțional în primul rând în familie, nu se iubesc și nu se acceptă exact așa cum sunt, nu își conștientizează unicitatea, au o concepție nerealistă despre sine.
Stima de sine este concepția proprie despre adevărata valoare și se bazează pe o imagine de sine adecvată (convingerile noastre în legătură cu ce putem și cu ce nu putem face). Imaginea de sine este de fapt o percepție de ansamblu asupra propriei persoane care cuprinde identitatea națională și culturală, rolurile sociale, înfățișarea fizică, aspectele plăcute și neplăcute, calitățile personale. Este o îmbinare între încrederea în sine și respectul de sine (Tom D., 2005, Regăsirea echilibrului. Pași esențiali pentru a găsi împlinirea în muncă și în viața personală, Editura Curtea Veche, București).
Consider că orice om are nevoie de inspirație la un moment dat în viață pentru a reuși. Suntem datori tinerilor noștri să investim mai mult în dezvoltarea lor personală…sunt medicii, juriștii, inginerii, tâmplarii, conducătorii …de mâine!
Sunteți unici, dragi mei! Credeți în voi!