Realizator Marius Ușurelu, la vremea aceea angajat al CNDR, plătit din bani publici.

Invitat: Gheorghe Aștileanu, actualmente vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități; primește lunar o îndemnizație pentru funcția de demnitar în valoare de 10.300 lei, brut. De asemenea, tot din bani publici, i se decontează lunar chiria pentru vila RA-APPS din Dorobanți în valoare de 3.200 lei.

(atât salariul domnului Ușurelu cât și salariul domnului Aștileanu pot fi solicitate de către orice persoană care dorește să facă acest lucru, în temeiul legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public; este foarte bine ca un număr cât mai mare de persoane cu dizabilități care vor să afle cum se cheltuiesc banii publici ai instituțiilor care se ocupă direct sau au legătură cu domeniul dizabilității, să cunoască legea 544/2001 și să o folosească ori de câte ori vor să afle ceva).

Emisiunea a fost scoasă de pe youtube de către CNDR (Consiliul Național al Dizabilității din România)

Aceste emisiuni au făcut parte din Proiectul Media România Social – ziar online și radio TVnet. Proiectul a fost finanțat anual de către ANPD din bani publici, începând cu anul 2012 așa cum reiese din “RAPORTUL EXPLICATIV al CNDR privind activitatea financiar – contabilă în perioada 01 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2012” unde, la pagina 2 se regăsesc sumele cheltuite de către CNDR pentru acest proiect.

Toate sumele care au facut obiectul finanțărilor ANPD către CNDR precum și către celelalte organizații care primesc finanțare de la ANPD în temeiul articolului 98 din legea 448/2006, POT fi solicitate în temeiul legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public de către ORICE PERSOANĂ SAU ORGANIZAȚIE care dorește acest lucru.

“În perioada 01.01.2012 – 31.12.2012, Federația Consiliului Național al Dizabilității din România a înregistrat următoarele rezultate:

Au fost încasate VENITURI în valoare totală de 438.609,20 LEI astfel:

  1. COTIZAȚII

a). Cotizații:

ANR – pentru 2012:  600 lei

Reninco – pentru 2011+2012:  1.200 lei

Estuar – pentru 2011 + 2012:   1.200 lei

TOTAL COTIZAȚII: 3.000 LEI

  1. VENITURI DIN SUBVENȚII

DE LA BUGETUL DE STAT:  431.255,00 LEI

Administrativ: 191.934,00 LEI

Programe: 239.321,64 LEI

  1. Comunicare europeană – media România Social:

cheltuieli servicii tehnice de implementare: 39.000,00 LEI

cheltuieli servicii organizare și mediatizare: 7.200,00 LEI

cheltuieli consumabile: 3.499,28 LEI

cheltuieli servicii inițiere site: 5.999,12 LEI

TOTAL:  55.698,40 LEI

Vă las acum plăcerea de a lectura interviul. Transcriptul a fost făcut mai demult după varianta video a emisiunii care a stat mult timp pe canalul de youtube al CNDR, textul fiind transcris mot-a-mot.

Transcriptul emisiunii DIMINEAȚA TÂRZIU:

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Poate că în viitor CNDR împreună cu alte instituții ar putea să elaboreze un posibil proiect: o enciclopedie a personalităților din domeniul artistic, sportiv, științific, al persoanelor cu dizabilități și această enciclopedie să fie pe capitole, artiștii de excepție din cele enumerate mai sus și ar fi un câștig pentru cultura din România. Enciclopedia evident ar putea fi tradusă în limbi de circulație care să penetreze spațiul din Europa sau chiar din lume. Ar putea fi o idee, această enciclopedie a valorilor personalităților cu dizabilități.”

Marius Ușurelu (realizator):  “Vreau să facem duminica în familie cu persoane cu dizabilități, să arătăm și nedefectele că asta e, trebuie să recunoaștem că există oriunde defecte și nedefecte. Îmi doresc ca din luna aprilie să punem la punct un proiect așa, tutz, și undeva într-un club să facem o chestie frumoasă cu invitați, cu muzică, nu cu stripere….. :”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Ideea este excelentă, dar dacă îmi permiți o sugestie, poate acel material ar trebui însoțit și de imagini din viața persoanei, să vadă lumea în ce condiții trăiește, lucrează,  tangenta cu realitatea, dificultățile întâlnite…. Din punctul meu de vedere trebuie să fim sinceri, această sinceritate practic noi nu o putem acoperi cu o cosmetizare…”

Marius Ușurelu (realizator):  “Aș vrea să îi spun doamnei președinte de la Consiliu, Marta Bencze, că invitația domnului Aștileanu este în calitate de scriitor, de pictor și de ce nu, discutăm și despre persoanele cu dizabilități. Încerc să nu intru în problemele Consiliului de Monitorizare.”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Eu respect, e un cuvânt important, și atât timp cât pot dau curs tuturor invitațiilor… Pot să spun cu mândrie că am în spate 33 de ani de suferință, am acumulat experiențe și știu unde sunt punctele vulnerabile, unde trebuie să aducem îmbunătățiri, viața e perfectibilă, legile sunt perfectibile, nu putem fi perfecți, avem multe lipsuri însă, principalul factor care-i primordial din punctul meu de vedere, e factorul uman. Unde există bunăvoință se pot găsi și surse și resurse. De aceea din punctul meu personal, militez împotriva oricăror forme de discriminare, oricăror forme de umilire a aproapelui tău, fie că are handicap fie că nu. “

Marius Ușurelu (realizator):  “Noi vrem să aducem realitatea așa cum este ea, să spunem, să vorbim despre problemele persoanelor cu dizabilități, și de ce nu, împreună să putem să schimbăm, să arătăm că ne pasă de cei de lângă noi, că pledăm pentru drepturile fiecăruia pe persoană și că important este să trăim într-o unitate, solidaritate, într-un respect și reciprocitate între noi oamenii. Este lucrul pentru care eu pledez și de ce nu și cei de la Consiliul de Monitorizare așa cum face domnul Aștileanu și noi de aici de la CNDR.”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Dumnezeu m-a înzestrat cu bunătate, cu răbdare și tocmai menirea mea în acest actual Consiliu de Monitorizare este faptul că dincolo de liniștea pe care o emană spiritul meu este lupta împotriva nedreptăților. Dacă pe lumea asta nu suport cu adevărat ceva, e răutatea, nedreptatea, încercarea de a călca pe demnitatea celuilalt.”

Marius Ușurelu (realizator):  “În drumul pe care dumneavoastră îl parcurgeți în ceea ce privește Consiliul de Monitorizare, există multe nedreptăți? Ce-a constatat vicepreședintele Gheorghe Aștileanu de când este la Consiliul de Monitorizare?”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Avem legi, bune sau perfectibile, intenția legiuitorului e de a face o lege bună. În opinia mea personală o lege ar trebui să fie bine făcută, încât cel puțin 20-25 de ani să nu te atingi de ea. Însă de la lege la realitate este o distanță ca și de la soare la pământ. Avem cadrul legal sau din nefericire acest cadru legal nu e respectat uneori nici măcar parțial. Vă dau un simplu exemplu: când vorbim de accesibilitate, mă refer la rampele de la racordul străzilor la rampele de la instituții, avem trei cazuri: când sunt bine executate, când sunt așa și așa și când lipsesc cu desăvârșire”

Marius Ușurelu (realizator): “Am o întrebare: notificări ați făcut în urma constatărilor de nereguli ca să spun așa, unde le-ați constatat până în acest moment?”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Vă voi răspunde. Ca să fiu bine înțeles, activitatea mea o numesc de luptător pentru drepturile persoanei cu dizabilități nu a început și nu se va termina o dată cu Consiliul de Monitorizare. De când am avut neșansa acestui accident al luat contact cu autoritățile de la cele mai mici niveluri până la cele mai înalte. Pe plan local, zona Clujului, am scris (pentru că e foarte greu să cuantifici acțiunile unei vieți de 33 de ani pusă în slujba celor care suferă). Învățându-te să te ajuți pe tine însuți am învățat să îi ajut și pe alții. Am pornit de la nevoile mele primordiale, nevoia de a ieși pe stradă, bordurile înalte gropile din asfalt, neșansa de a-mi rupe cadrul de la cărucior. Vreau să spun că sunt atâtea ocazii în care dacă noi am fi un pic mai umani am putea găsi soluții. Ce mă șochează și mă sperie este lipsa de creativitate tocmai din partea celor care ar trebui să fie creativi, un arhitect nu are voie să termine o facultate sau să își ia studii masterale fără să poată gândi o alternativă non-stop și pentru persoana cu dizabilități. Mă deranjează lipsa comunicării, lipsa unei fraternități pentru că persoanele cu dizabilități ar trebui să trăiască o fraternitate. Eu merg pe stradă și mă întâlnesc cu multe persoane cu dizabilități și vreau să vă spun că niciodată nu i-am privit din alte puncte de vedere, i-am privit ca pe frații mei. …. Hai să fim rezonabili, e foarte ușor să ne irităm din orice simplă problemă, iritându-ne ajungem să ne certăm, prin ceartă se ajunge la diversiuni și divergențe, dacă și în Parlamentul României, în viața publică, în viața politică, în tot ce ține de structura și organizare am avea oameni calmi… în primul rând ca să știi ce nevoi are celălalt de lângă tine trebuie să îl asculți”

Marius Ușurelu (realizator):  “În ultima parte a emisiunii noastre îmi doresc foarte mult să vorbim despre proiectele vicepreședintelui Aștileanu……”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “… Vorbeam mai devreme de situația centrelor din România, spuneam de experiența mea de 33 de ani, în acești ani am avut ocazia să întâlnesc persoane provenite din centre, am întâlnit cazuri reale și îmi spuneau (a fost internat în centru un băiat de la Cluj și povestea că practic nu învăța nici măcar să scrie sau să citească, în plus era lovit cu polonicul în cap zilnic). Ce înseamnă asta: că omul sfințește locul! Sunt centre în care oamenii își fac datoria și centre în care nu își fac datoria și trăiesc cu mentalități de evul mediu.

Marius Ușurelu (realizator):  “Cum poate Consiliul de Monitorizare să își aducă un aport pentru o mai bună să zic așa, îndreptare a acestor grave probleme cu care se confruntă administrația publică locală, centrele și mai ales că în centre, din ce s-a spus și s-a publicat în audio-vizual, că și personalul de acolo este foarte foarte foarte puțin.”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Să fim bine înțeleși, noi am putea să spunem că există un raport să zicem cauză-efect. De ce zic acest lucru: în primul rând eu sunt de acord să se facă investiții, sau ar trebui să se facă investiții. La foarte multe din centre le-am cerut…și oamenii cu care intru în contact, dacă au sugestii, propuneri de îmbunătățire legislativă, să le pună pe hârtie și să mi le trimită pentru că doar cunoscând situația reală putem încerca să schimbăm în bine anumite lucruri. …Oamenii încă nu mi-au trimis. De exemplu mulți își puneau problema că ei nu au capacitate juridică, pe de altă parte prin legea 8/2016  puneau întrebarea cine suportă autopsia beneficiarului decedat. Încet încet apar problemele cu care ne confruntăm. Problemele reale sunt dincolo de acest lucru, în primul rând e modul de abordare a lor, lipsa de profesionalism în unele lucruri…… important este că noi să ajutăm omul cât e în viață, cât trăiește. În momentul de față chiar mă gândeam, există practic o izolare a autorităților le-aș putea spune. Eu îmi doresc în perspectivă o colaborare mult mai bună cu toate autoritățile, cu ANPD, cu organizațiile…. Trecem și am trecut peste etapele facerii ca să-i spun așa, dar nu poți să trăiești într-o societate izolat. Comunicarea trebuie să fie principalul punct. Mi-ar plăcea să cred că putem lansa puncte de legătură între consiliu și ong-urile existente. …Trebuie să ne facem vizibili. Ce înseamnă asta? … vizibili, să comunicăm, să ne știm, să ne ajutăm reciproc. Mai mult de atât: există facultăți de asistență socială care produc absolvenți, absolvenții ăia trebuie capacitați, trebuie aduși înspre centre, înspre Consiliu. Lipsesc psiho-pedagogii lipsesc oamenii de specialitate care trebuie să fie în centre. Sunt păreri și păreri, unii vor desființarea centrelor, alții vor tranformarea lor, alții vor…  Eu țin legătura inclusiv cu pacienți din centre, cu care vorbesc și aflu practic situația la zi. Sunt oameni care nu sunt de acord să le îngrădești libertatea de ieșire, de mișcare, de a fuma…. Dar nici persoanele care sunt în centre să nu se obișnuiască cu ideea…. “aaaa, păi ne dau afară și ne întoarcem, tot pe noi ne angajează mai devreme sau mai târziu” …. Aici există aspecte pe care noi trebuie să le cercetăm, să le punem clar pe hârtie, să le cunoască societatea.

Marius Ușurelu (realizator):  “Domnule vice, ce-i de făcut? Cine trebuie să pună punctul pe i?”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Legiuitorul”

Marius Ușurelu (realizator): “Am văzut că în cămine-spital pacienții se omoară între ei, pleacă pacienții de acolo, dă mașina peste ei, aici e o problemă… cine își asumă a ceea ce s-a întamplat? Cine este de vină că legislația este în halul în care este?”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Uitați, eu am primit critici……nu voi spune din partea cui și din ce cauză, pentru că am spus așa: sunt foarte multe autorități în România care stau într-un birou călduț o viață întreagă și ies la pensie cu pensii bune….”

Marius Ușurelu (realizator): “Consiliul de Monitorizare poate să sancționeze autoritățile?!?!”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Din păcate nu!…. pentru că nu avem exact ce spuneam…. Degeaba cercetezi că nu poți pedepsi!

Marius Ușurelu (realizator): (revoltat): “Bine bine păi în condițiile astea Consiliul de Monitorizare ce trebuie să facă ca să treacă de barierele alea?!!? “

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): Consiliul de Monitorizare monitorizează situația în sine dar e insuficient din punctul meu de vedere! Noi trebuie să luăm o reacție rapidă, lumea asta așteaptă, reacție rapidă! Ar trebui umblat la lege! … .funcționarii n-ar avea nevoie de birou! De ce? Pentru că ei de dimineață până seara ar trebui să fie pe teren, să constate la fața locului, trebuie să fii pe teren, să cercetezi să vezi ce se întâmplă, din birou nu poți să iei hotărâri și să faci rezolvări.

Marius Ușurelu (realizator):  “De la începutul anului care este statistica, câte persoane cu dizabilități în scaun cu rotile au murit ?”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități):”E o întrebare macabră puțin…. Știți ce se întâmplă, făcând o radiografie…. Nu vă pot spune în secunda asta un număr exact, dacă vreți în două zile vi-l pot dade obicei bilanțul se face anualsau cu un an în urmă și așa mai departe…. Dar pot să spun așa, că foarte multe din persoanele care din nefericire au decedat sunt peste 70 de ani …. Eu îmi doresc colaborare pentru că nu poate societatea să fie divizată… au fost probleme în constituire, în funcționare….

Marius Ușurelu (realizator):  “Care sunt de fapt proiectele domnului vicepreședinte Aștileanu?”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): “Eu pot spune doar atât: din perspectiva socială am deschidere, am avut și o să o am tot timpul cu toți factorii implicați, care vor să se implice în ceva constructiv, care vor să dezvolte problema asta, care vor să facă bine, să ajute, din punctul ăsta de vedere am toată deschirerea și… ideile pe care să zicem așa, Dumnezeu mi le inspiră, să le putem pune în practică. Eu îmi doresc colaborare pentru că nu poate societatea să fie divizată, ong-urile își văd de treaba lor, Consiliul de treaba lui, ANPD-ul de treaba lui, fiecare cu a lui. Nu! Dacă nu există un circuit valoric între ele, comunicare, raportări….. și Ministerul Munciiori organizăm un minister separat al persoanelor cu dizabilități și includem ANPD-ul, Consiliul, toate la un loc și să lupte pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, ori dacă nu…. Eu mi-aș dori să existe un asemenea instrument ar fi un instrument profesionist, profesional, să fie totul de la a la z, să nu mai existe discuții că am uitat de persoanele cu dizabilități. Vreau să înțelegeți un lucru: punctele mele de vedere sunt și din perspectiva persoanei simple cu dizabilități, eu nu vorbesc din perspectiva unei funcții vremelnice, nu vreau ca cineva peste ani să îmi arate obrazul și să îmi spună nu ai făcut nimic, vreau să fac tot ce este posibil să se poată face, dar pentru asta avem nevoie de un buget susținut, de un buget puternic, cu un buget mic nu poți să faci nimic, “

Marius Ușurelu (realizator):  ”Cum vede Gheorghe Aștileanu în viitor viața persoanelor cu dizabilități”

Aștileanu Gheorghe (vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități): Dacă legislativul se va implica și vom ajunge să avem salariul minim pe economie, va fi un prim pas. Situația persoanelor cu dizabilități e precară. Poate ca în ultimii ani din cauza emisiunilor din cauza materialelor din presă, s-a produs o saturație a publicului pentru persoana cu dizabilități și suntem priviți cu …ce mai vor și ei? Tot cer și cer! – noi am spus așa: prin valorile pe care le avem vrem să arătăm că și noi contribuim la mersul societății, dar în același timp avem nevoie de resurse, nu poți să trăiești în sărăcie. … persoana cu dizabilități are nevoie de mai multă căldură, de mai multă apă…. Sunt practic niște nevoi….

Concluzia: Nu vreau să intru într-o analiză pe marginea celor spuse de domnul Aștileanu în acest simulacru de interviu pentru că nu are sens. Trageți singuri/singure concluziile. Vreau doar să subliniez faptul că, deși “realizatorul” Ușurelu face mențiunea că “…invitația domnului Aștileanu este în calitate de scriitor, de pictor…”, acesta discută numai în calitate de vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare.

În martie 2017 domnul Aștileanu nu avea atribuții de reprezentare conferite prin vreun Ordin, așadar nu putea reprezenta Consiliul. Evident că domnul Aștileanu nu m-a anunțat că merge la o asemenea emisiune. Art. 5 (8) din legea 8/2016 prevede: “Președintele are calitatea de ordonator principal de credite. Acesta conduce activitatea Consiliului de monitorizare și îl reprezintă în raporturile cu celelalte autorități ale administrației publice centrale și locale, cu persoanele juridice și fizice române și străine. (9) În exercitarea atribuțiilor sale, președintele emite ordine și instrucțiuni. ”