Din luna aprilie a.c. se vorbește despre acordarea subvențiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, după ce în luna aprilie 2019 a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 721/481/310/2019, pe care îl puteți consulta aici.

Pe 23 mai 2019 a fost semnat, la sediul Guvernului, în prezența prim-ministrului Viorica Dăncilă, de către Eugen Teodorovici, ministru interimar al Fondurilor Europene și  Adrian Chiotan, președinte al Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, contractul de finanțare pentru proiectul „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”.

În comunicatul de presă se precizează că: „Peste 7.000 persoane cu dizabilităţi, cu vârsta între 18 şi 65 ani, vor primi vouchere în cuantum de până la 5.000 euro, pe care le pot folosi pentru a-și procura echipamente care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată: cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, dar și instrumente manipulatoare robotizate, printre altele.

O altă facilitate oferită prin proiect vizează sprijin pentru angajatorii care încadrează persoane cu dizabilităţi. Sunt prevăzute subvenții în cuantum de 2.250 lei/lună, timp de 18 luni.

Proiectul, în valoare de aprox. 23.5 milioane euro, este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman și implementat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă”.

Minunat!

Am să încerc să fac o analiză pertinentă, bazată pe datele și informațiile pe care le dețin.

Ultima statistică care vizează încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități este realizată de ANPD la 30 iunie 2017 (după această dată ANPD a scos această rubrică din cadrul statisticii trimestriale, oare de ce?) și ne arată că la acea oră, în România erau 33 882 de persoane cu dizabilități încadrate în muncă, din totalul de 788 092 de persoane cu dizabilități.

Practic, în iunie 2017, aproximativ 4,3 % din persoanele cu dizabilități din România erau încadrate în muncă. La ora actuală, nu avem o statistică clară, dar vă informez că la nivelul Uniunii Europene, nivelul de ocupare a forţei de muncă de către persoanele cu dizabilităţi este de 50%. România se situează pe ultimul loc în UE, în domeniul angajării în muncă a acestei categorii sociale.

Sunt „n” motive pentru care ne aflăm în această situație: accesul îngrădit la educație și formare profesională, lipsa accesibilizării mediului fizic, a mijloacelor de transport în comun, a serviciilor, a informațiilor, mentalitatea angajatorilor față de persoanele cu dizabilități, instituțiile statului nu organizează conform legislației în vigoare concursuri de angajare destinate persoanele cu dizabilități în vederea stimulării angajabilității acestei categorii, etc.

Sunt extrem de sceptică și la propriu îmi este lehamite când citesc care sunt obiectivele și beneficiarii proiectului „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”.

Vreau de la început să subliniez că TOATE persoanele cu dizabilități din România trebuie să beneficieze de toate drepturile stipulate în legislație și care cadrează cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

În PROCEDURA de acordare a subvențiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, se stipulează la art. 4 „Persoanele care pot beneficia de voucher sunt persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau ușor, denumite în continuare persoane îndreptățite”.

„Art. 5 alin. (1) lit. e) document din care reiese că beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii sau formare profesională”.

Așadar, cine sunt beneficiarii acestui proiect?

Persoanele cu dizabilități care locuiesc în România, au între 18 – 65 de ani, nu sunt încadrate în muncă, beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii sau formarea profesională. Și punct!

Practic, dacă ești un minor/ă cu dizabilități, un adult/ă cu dizabilități încadrat/ă în muncă, un adult cu dizabilități ce beneficiază de pensie de invaliditate (această categorie neavând drept de muncă, nu pot beneficia de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii sau formarea profesională, DOAR dacă  renunță la pensia de invaliditate), un adult cu dizabilități cu vârsta de la 66 de ani în sus, NU EȘTI ELIGIBIL pentru acest proiect.

Proiectul prevede activități pentru creșterea angajabilității persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, continuând astfel demersul susținut în vederea asigurării incluziunii sociale și îmbunătățirii calității vieții acestora.

O componentă importantă a proiectului implică acordarea tehnologiilor asistive persoanelor cu dizabilități înregistrate la AJOFM în căutarea unui loc de muncă”, informație preluată de pe site-ul ANPD.

Bun! Și acum vă întreb: persoanele cu dizabilități care sunt încadrate în muncă nu au nevoie de tehnologii și dispozitive asistive/tehnologii de acces? Dar copiii cu dizabilități?

Practic aceste două categorii având în vedere că zilnic merg la școală sau la muncă, tehnologiile și dispozitivele asistive pe care le utilizează se uzează de 10 ori mai repede și vă vorbesc din proprie experiență. Ce facem cu aceste două categorii?

Persoanele cu dizabilități de peste 65 de ani au nevoie pentru a duce o viață decentă de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, în primul rând pentru a ușura munca asistenților personali. Dizabilitatea și înaintarea în vârstă cresc gradul de neputință și complicațiile medicale sunt mai numeroase la persoanele trecute de 65 de ani. Ce facem cu aceste persoane? Ele nu contează?

Metodologia de acordare a tehnologiilor asistive se va aproba în termen de 60 de zile și se va publica pe site-ul www.anpd.gov.ro.

Să zicem că totul merge ca pe roate! Credeți că persoanele cu dizabilități care beneficiază de pensie de invaliditate, un venit de altfel stabil care le asigură traiul, vor renunța la acest venit și se vor angaja doar pentru a beneficia de această subvenție?

Se preconizează că beneficiarii direcți ai acestui proiect vor fi 7 000 de persoane cu dizabilități. Sunt curioasă câte persoane cu dizabilități trebuie să fie angajate la sfârșitul proiectului?

Unde și cine le angajează pe aceste persoane, beneficiare ale minunatului proiect?

România este pe locul trei în ceea ce privește deficitul de personal (72%), pe locul doi Taiwan (73%) și pe locul unu Japonia (89%), conform unui studiu al Manpower.

În balanță cu această informație avem înregistrată în luna martie 2019, o rată a șomajului în formă ajustată sezonier de 3,8%.

Mai multe informații, găsiți aici:

Eu rămân sceptică și îmi propun ca acest articol să aducă un plus de informație, dar să nască și întrebări pertinente. Până la implementarea acestui proiect, așteptăm metodologia de acordare a tehnologiilor asistive, care sper să fie pusă în dezbatere publică.

Să fim bine, că idei au alții pentru noi!

Sursa fotografiei: